Mám velkou radost, že jste v Olomouci zachránili vánoční jarmark, říká kovář

AKTUALIZOVÁNO Na Vánoční trhy v Olomouci má ty nejlepší vzpomínky. Když se minulý čtvrtek kovář Jakub Křenek ze Staré Vsi u Rýmařova dozvěděl, že vláda vánoční trhy zakázala a všechno se ruší, cítil se zoufale. Půl roku příprava výroby kovářských dekorací a upomínkových předmětů k ničemu, vyhlídka na finance pro rodinu nulová. Když mu pak zatelefonovali, že se v Olomouci bude konat zimní jarmark, vnímal to jako spásu.

Kovář Jakub Křenek už přivezl své výrobní prostředky i hotové dárky do Olomouce.

"Mám opravdu velkou radost, že jste mě sem pozvali, po zprávě o zrušení trhů jsem byl zoufalý," říká Jakub Křenek. V uplynulých měsících vyráběl různé dekoratvní předměty, které chtěl na vánočních trzích nabízet, a počítal s tím, že z nich aspoň část prodá. Když vláda trhy ze dne na den zrušila, bylo to podle něj nesmírně frustrující.  

Na svá představení pro veřejnost a zejména pro děti se těší. "Kovářské řemeslo předvádím moc rád. Baví mě ukazovat dětem, že se i v dnešní době v tomhle století dá dělat něco smysluplného a krásného rukama, že v životě se nemusí jen sedět u počítačů a tabletů nebo jít pracovat do nějakých velkoskladů," vysvětluje svou motivaci zkušený kovář z Jeseníků. Navíc je moc rád, že bude právě v Olomouci. "Vaše trhy jsou nejlepší, mám zkušenosti i z jiných měst a nedá se to srovnat. Bývá tu výborná atmosféra a taky lidi jsou příjemní a tolerantní," dodává Jakub Křenek.   

U jeho výhně a kovadliny bude jednak možné vyzkoušet si pod odborným dohledem vykovat nějaký vlastní kovový dárek, jako je lístek, hřebík či podobná drobnost, a samozřejmě se nabízí i možnost koupit hovotý výrobek od samotného kováře. Na místě bude od devíti hodin ráno až do večera, včetně víkendů.

Nový olomoucký Zimní jarmark bude v provozu na Horním náměstí od pátku 3. prosince od 10 hodin. Ještě během čtvrtku probíhala upřesňující jednání mezi městem, pořadateli zrušených trhů, Výstavištěm Flora Olomouc a samotnými řemeslníky a stánkaři. Dolaďovalo se využití stánků, sortiment a také právní vztahy.

Jisté teď je, že na jarmarku se bude nabízet jen zboží, které není určeno k okamžité spotřebě, například punč nebo bramboráky zde tedy nikdo prodávat nebude. Výjimkou bude jen jeden stánek s čajem nebo horkou čokoládou u dětského kolotoče. Celkově bude v provozu přes sedmdesát stánků na Horním i Dolním náměstí. Původně jich bylo zhruba 130. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty