V zoo uhynula oblíbená žraločí samice. Byla jednou z pěti nejstarších žraloků v Evropě

Kolem žraloků černoploutvých bylo v olomoucké zahradě poslední dobou rušno. Pozornost na sebe upřeli nově přicestovalí žraloci z Hodonína a Brna, kteří přijeli dělat společnost zdejší letité samici. S tou se však nyní zahrada bohužel loučí. Ošetřovatel ji v pátek v ranních hodinách našel uhynulou na dně mořského akvária. Žraločí dáma se dožila úctyhodného věku a patřila k nejstarším v evropských zoo.

Foto: Zoo Olomouc

„Jednalo se o samici žraloka černoploutvého, která se dožila úctyhodných čtyřiadvaceti let věku, z toho v zahradě plavala od roku 1999. Byla tady tedy od počátků jako zakládající členka skupiny. Do poslední chvíle se těšila dobré kondici úměrné věku, ještě včera žrala a plavala. Patřila k pěti nejstarším žralokům v Evropě. Jelikož je se zoo spjatá neodmyslitelně, zůstane u nás i nadále. Po preparaci se s ní v rámci edukace budou moci návštěvníci setkat opětně,“ uvádí Josef Drtil, zástupce vedoucího pavilonu šelem a mořských akvárií.

Olomoucká zoo se zabývá chovem těchto paryb od roku 1999. V tomto roce do Olomouce přivezli tři jedince, mláďata, která za půl roku vyrostla z původních 30 na 60 centimetrů. Jedna z původních samic je v Zoo Olomouc dodnes.

Žraloci černoploutví napadají lidi jen výjimečně

Žralok černoploutvý patří k rychlým plavcům, žijících v mělkých lagunách v okolí korálových útesů a mangrovech v indicko-pacifické oblasti, přes Suezský průplav vypluje občas i do Středozemního moře. Proniká do hloubek až 75 metrů, mláďata se vyskytují v mělčích vodách. Člověka napadá spíše výjimečně, a to většinou tehdy, když si splete jeho nohy s rybami. Jinak upřednostní menší druhy ryb, korýše a hlavonožce.

Celým tělem dokáže vyskočit nad vodní hladinu a rozhlédnout se po okolí (tzv. špionážní skákání). Pohlavně dospívá po dosažení délky 110 cm. Dospělec dorůstá obvykle 110-150 cm, výjimečně až 180 cm. První hřbetní ploutev a spodní část ocasní má na svém konci černé zbarvení. Žraloci jsou živorodí, vejce se vyvíjí v těle samice, která rodí 2-4 mláďata. Žraloci se dožívají 15-20 let věku.

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty