Vyřazené autobusy z Olomouce zamíří do Lvova na západní Ukrajinu. Pomohou tamním hasičům

Dva autobusy, které byly na přelomu let 2021/2022 vyřazeny z provozu v Olomouci, zamíří ve středu na Ukrajinu. Vozy z Olomouce ve středu 29. června převeze Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru z Hlučína a poté poputují přes Polsko na Ukrajinu.

Foto: DPMO

Ukrajinská strana v rámci žádostí o materiální pomoc poptávala v minulosti také autobusy. Krizový štáb města Olomouce se proto obrátil na Dopravní podnik města Olomouce. Ten nabídnul dva plně funkční autobusy, které ještě před pár měsíci vozily zdejší cestující.

Původně měly být určeny pro jiné konkrétní město, nakonec ale dostalo přednost Ministerstvo vnitra Ukrajiny, které je předá hasičům ze lvovské oblasti. Západoukrajinské město Lvov se potýká s obrovským nárůstem počtu obyvatel vlivem několika vln uprchlíků z válečných oblastí a tak se tamním záchranářům každé podobné vozidlo hodí.    

„Jde o vozy, který byly vyřazeny v rámci pravidelné obnovy vozového parku z důvodu svého stáří, ale jsou provozuschopné a mohou ještě dobře posloužit,“ sdělil předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík. Konkrétně se jedná o dva vozy Solaris Urbino 12, které v Olomouci jezdily od roku 2004. Mají kapacitu 35 míst k sezení a 75 k stání. „Oba autobusy mají najeto přes milion kilometrů, v Olomouci je cestující potkávali pod evidenčními čísly 611 a 614,“ doplnil dopravně - provozní náměstek DPMO Pavel Zatloukal.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty