Cyril, Metoděj a svatý Olaf: z Cyrilometodějské stezky na nejslavnější poutní místo Skandinávie

Moravská Cyrilometodějská stezka navázala spolupráci s populární Svatoolafskou stezkou v Norsku. Do jejího centra – Trondheimu, zamířila delegace, kterou tvořili pracovníci sdružení a zástupci krajů z Moravy i ze sousedního Slovenska. Za Olomoucký kraj se výpravy zúčastnila Žaneta Jančaříková z oddělení cestovního ruchu a vnějších vztahů.

Foto: Olomoucký kraj

„V loňském roce se podařilo v našem regionu dokončit značení Cyrilometodějské stezky, která vede ze Svatého Kopečku na Velehrad, měří přes sto kilometrů a propojuje četná historická a poutní místa. V Norsku mají skvělé zkušenosti, které jsme díky navázané spolupráci mohli nasbírat. Těšíme se na realizaci,“ řekla Milada Sokolová, uvolněná členka Zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu.

Na programu byla návštěva hlavního poutního místa Skandinávie – katedrály Nidaros. Delegace se také vypravila na farmu Sundet, kde se ubytovávají poutníci před poslední etapou své cesty.

„Ve Skandinávii skutečně dbají na používání lokálních surovin, vytváření přátelské atmosféry a podporu poutníků po fyzické i duševní stránce. Norové mají dobře nastavený jak systém kvalitních služeb, ale i značení a sledování návštěvnosti poutních cest. Opravdu jsem si přivezla spoustu inspirace pro náš kraj, “ popsala návštěvu Žaneta Jančaříková.

POUTNÍ STEZKY JSOU I PRO SENIORY A HENDIKEPOVANÉ

Na trasy značené od roku 1997 se vydávají nejrůznější skupiny od seniorů, přes rodiny s dětmi, až po osoby s různým hendikepem. O část stezky se zde starají například imigranti nebo skauti či sportovci, kteří výměnou za pomoc obdrží dotaci na provoz svých kluboven.

Studijní cesta se uskutečnila díky financování z projektu „Mezinárodní spolupráce v oblasti udržitelného rozvoje kulturních stezek“ realizovaného sdružením EKSCM v rámci iniciativy Podpora bilaterální spolupráce v rámci Fondů EHP a Norska.

Foto: Olomoucký kraj




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty