Na fotbal bude lépe vidět. Andrův stadion dostane moderní systém osvětlení i obrazovku

Osvětlení na Andrově stadionu, který patří městu, projde velkou modernizací. Radní vybrali zhotovitele veřejné zakázky na nové osvětlení. Musí splňovat kritéria Unie evropských fotbalových asociací. Výměna starých výbojkových světel za moderní LEDky přijde na 11,5 milionu korun. Nová bude i velkoplošná obrazovka.

Ilustrační foto: FB Radim Kašpar

Modernizací podstoupí nejen typické osvětlení Androva stadionu. Nahradí se stávající světla na střeše západní tribuny a nově přibydou svítidla na střeše tribuny východní i stožárech na kratší straně hřiště. Nové LEDky zajistí jasnější a úspornější záři nad hřištěm. „Vedení Sigmy nás už dříve upozornilo, že osvětlení je zastaralé a bez výměny by hrozilo, že by se na stadionu v budoucnu nemohla hrát mezinárodní utkání včetně soutěží UEFA. Problém by pak mohl být také s udržením licence pro první ligu,“ uvedla náměstkyně primátora pro sport Miroslava Ferancová.

Majitelem Androva stadionu, na kterém hraje své zápasy prvoligový i druholigový tým SK Sigma Olomouc, je město. Plánovanou modernizaci proto už dříve posvětilo zastupitelstvo. Výměna starých výbojkových světel přijde na řadu až po skončení fotbalové sezóny. Odborná firma, která zvítězila ve veřejné soutěži, by moderní LED zdroje instalovala v průběhu měsíců května a června. „Investiční akce přijde po vysoutěžení zhotovitele na 11,5 milionů korun, přičemž předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla 14 milionů. Zároveň jsme uspěli s žádostí o dotaci z Operačního programu životní prostředí na snížení energetické náročnosti ve výši 50 % z celkových způsobilých výdajů,“ objasnil investiční náměstek primátora Miloslav Tichý.

Cílem úprav je výměna osvětlení stadionu tak, aby splňoval level B dle UEFA 2016, což představuje vertikální intenzitu 1000 lux ze všech stran fotbalového hřiště. Výměna bude provedena na stávajících stožárech s nadzemní výškou 36 metrů a také na střeše západní tribuny. Nově budou osazena i svítidla na střeše východní tribuny a na všech čtyřech stávajících stožárech ve výšce cca 20 metrů osvětlující kratší stranu hřiště. „Posílena bude zároveň i ocelová konstrukce osvětlení. S novou technologií by se svítivost měla zvednout zhruba o 15 až 20 procent, což by mělo vyhovět všem nutným požadavkům. Rekonstrukce osvětlení má trvat zhruba 40 dní,“ dodal náměstek Tichý.

Kromě modernizace osvětlení má radnice v plánu letos na Andrově stadionu nahradit i velkoplošnou LED obrazovku za zhruba 1,75 milionu korun. „Současná tabule je již technologicky zastaralá a nevyhovující,“ upozornil náměstek Miloslav Tichý s tím, že nová LED tabule je licenční podmínkou pro pořádání utkání nejvyšší české fotbalové soutěže FORTUNA LIGY a reprezentačních zápasů. Už v roce 2015 byla na Andrově stadionu rekonstruována hlavní tribuna, která od té doby nabízí nové zázemí pro fotbalové týmy a rozhodčí, modernizované prostory pro novináře, televizní studio i reprezentativní místnosti pro VIP hosty. V 2023 proběhla i modernizace sociálního zařízení pro fanoušky na východní tribuně.

Současná kapacita stadionu dosahuje necelých 13 tisíc diváků a díky splnění všech potřebných kritérií UEFA na něm mohou probíhat reprezentační zápasy.

Zdroj: olomouc.eu



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty