V Jeseníkách sjely letos už tři laviny. Pravděpodobně přijde ještě další

Laviny v Jeseníkách? Ano, ve Velké kotlině sjely letos už tři. A podle odborníků jsou vítané, pomáhají udržet zdejší unikátní prostředí. Problém je, když se do těchto míst přes všechny zákazy vydají turisté.

Foto: Petr Šaj/CHKO Jeseníky

Laviny do přírody patří, národní přírodní rezervaci Praděd udržují rozmanitější. Vytvářejí totiž mozaiku stanovišť, která je domovem mnoha druhů rostlin a živočichů. Během března sjely ve Velké kotlině už tři. Pravděpodobně nejsou poslední. Sice nebyly tak velké jako lavina v roce 2019, přírodě ale prospívají stejně.

Letos šlo o takzvané základové laviny – částí svahu samovolně po povrchu sjede celá vrstva sněhu. Ve Velké kotlině se základové laviny objevují pravidelně, většinou ale až koncem března nebo v dubnu. I když laviny působí zdánlivě destruktivně, pro přírodu Velké kotliny jsou přínosem. Udržují tu totiž přirozené cenné bezlesí.

Lavina ve Velké kotlině | Foto: Petr Šaj/CHKO Jeseníky

Kvůli obnově přirozené dynamiky lavin AOPK ČR v roce 2021 vyřezala pás borovice kleče nad Velkou kotlinou. Kleč tu byla v minulosti vysazena proto, aby se pádu lavin zabránilo. Kvůli zdejší jedinečné přírodě je do těchto míst dlouhodobě zakázán vstup. Laviny by tedy neměly nikoho ohrozit.

„Laviny s sebou strhávají také velké množství hlíny a humusu. Na lavinových drahách tak vznikají narušená místa, která jsou důležitá pro růst mnoha konkurenčně slabších druhů rostlin. Humus se pak ukládá na dně Velké kotliny a hnojí tak na živiny náročné vysokobylinné a kapradinové nivy. Svým pravidelným působením navíc laviny udržují bezlesí i v nadmořské výšce, kde by za normálních okolností ještě rostl les,“ říká Radek Štencl z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Turista se pohybuje v zakázané lokalitě | Foto: CHKO Jeseníky

Někdy ale nemusí být pád laviny samovolný. Svým pohybem ho mohou způsobit skialpinisti nebo snowbordisti. „Naši strážci přírody návštěvníky rezervace stále upozorňují na nebezpečí, která jim při pohybu v lavinovém území hrozí. Do těchto míst národní přírodní rezervace je mimo vyznačené turistické trasy navíc vstup zakázán a pokuty za porušení jsou vysoké. I letos v březnu jsme tu už jednu udělili,“ doplňuje Vít Slezák z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Lavinové dráhy jsou přitom dobře vidět z jedné z dolních zastávek naučné stezky Velkou kotlinou.

Zdroj: Jeseniky.nature.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty