Koloběžkáři řádí, mohou za čtvrtinu všech přestupků na chodnících a silnicích v Olomouci!

Jdete po chodníku a najednou se kolem vás něco nehlučně mihne. Kdosi na elektrokoloběžce. Tohle se poslední dobou v Olomouci stává chodcům zcela běžně. Není nutné vysvětlovat, že při tom hrozí různá rizika. pro chodce i pro jezdce na koloběžce. Ti navíc na chodníku vůbec nemají co dělat! Podle policie tvoří teď přestupky koloběžkářů asi čtvrtinu všech přestupků na pozemních komunikacích.

Foto: Policie ČR

Na pravidla správné jízdy, odstavování koloběžek a problematické chování uživatelů elektrokoloběžek ve městě. Právě na to se zaměřili olomoučtí strážníci a policisté při dopravně bezpečnostní akci. Výsledek? Koloběžkáři v Olomouci se postarali o téměř čtvrtinu z devíti stovek přestupků, které se letos odehrály ve vztahu k provozu na pozemních komunikacích.

„Jedním slovem nekázeň. Tak by se dalo zhodnotit chování cyklistů a jezdců na koloběžkách a zejména těch elektrických, v uplynulých měsících. Uživatelé koloběžek mnohdy ani neznají své povinnosti, které jim zákon ukládá,“ konstatoval mluvčí městské policie Petr Čunderle.

Hlídky strážníků a policistů minulý týden na vytipovaných místech kontrolovaly způsob jízdy, využívání cyklostezek, povinnou výbavu, anebo zda dotyční účastníci silničního provozu nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. „Výsledkem bylo celkem 34 přestupků, kdy 22 bylo vyřešeno domluvou, v 11 případech byla uložena pokuta a jeden případ byl oznámen správnímu orgánu k dalšímu řešení,“ konstatoval za Městskou policii Olomouc Petr Čunderle.

Od začátku roku už řešili strážníci více než devět stovek přestupků dle zákona o provozu na pozemních komunikacích a téměř o čtvrtinu se postarali právě koloběžkáři. „Překvapený výraz uživatelům elektrokoloběžek dokáže vytvořit už samotné sdělení, že jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka. S kolem ani koloběžkou tak jejich uživatelé podle zákona nemohou jezdit po chodníku nebo pod vlivem alkoholu,“ objasňuje mluvčí Čunderle.

"Koloběžkáři si často neuvědomují, jaká rizika je na cestě mohou potkat. Jak pro cyklisty, tak i pro ně platí povinnost použít při jízdě cyklistickou přilbu, a to až do 18. roku," vysvětluje mluvčí policie ČR Petra Vaňharová. "Koloběžka musí být vpředu vybavena bílou odrazkou a za snížené viditelnosti bílým světlem. Současně musí být vzadu opatřena červenou odrazkou, červeným světlem a po bocích oranžovými odrazkami. Také musí mít dvě na sobě nezávislé funkční brzdy. Doporučením je i zvonek." A pozor - důležitým upozorněním je i to, že koloběžku může užít pouze jedna osoba, není povoleno na ní vozit další osoby, například děti.

"Podobné akce se budou do budoucna opakovat. Po Olomouci jezdí mnoho koloběžkářů a často se chovají neohleduplně k chodcům a řidičům jiných dopravních prostředků," dodává Petra Vaňharová.

Radnice se snaží ovlinit provozovatele sdílených kol a koloběžek

Aby se sdílená kola a koloběžky nestaly přítěží, rozjelo město a provozovatelé už na začátku letošní sezony osvětovou kampaň Řiď s(e) rozumem! Jejím smyslem bylo upozornit na pravidla správné jízdy a odstranit největší prohřešky, kterých se lidé při jízdě na sdílených kolech a koloběžkách dopouštějí. „Zdůrazňujeme právě především pravidla, která mají provozovatelé i uživatelé ve městě dodržovat. Naším cílem je, aby služba sdílené mobility fungovala, bylo co nejméně konfliktních situací, špatně zaparkovaných koloběžek a nehod,“ objasnil už dříve náměstek primátora pro Smart City Matouš Pelikán.

Po skončení sezony bude město společně se soukromými provozovateli sdílených kol a koloběžek klady a zápory tohoto typu dopravy znovu vyhodnocovat.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty