Olomoucký hrad otevře celou křížovou chodbu a nabídne i výstavu tibetských mandal

Ode dneška přesně za měsíc se znovu otevře nově zrekonstruované Arcidiecézní muzeum Olomouc veřejnosti. Na co se mohou návštěvníci po dlouhé pauze v areálu Olomouckého hradu těšit? Mimo jiné je zde bude čekat i unikátní výstava tibetských mandal...

První patro Zdíkova paláce po odstranění původních lávek | Foto: MUO/ Markéta Lehečková

Těšit se můžete nejen na původní stálou expozicí Ke slávě a chvále, ale také na úplně novou expozici Zde se nacházíte | Svatováclavské návrší v proměnách staletí, na výstavu Mandaly ve větru | Umění tibetského buddhismu ze sbírky Národního muzea – Náprstkova muzea či na všechny čtyři částí křížové chodby ve Zdíkově paláci!

Dlouhá rekonstrukce prostor bývalého hradu, kapitulního děkanství a biskupského paláce zahrnovala odstranění nepůvodního a nevyhovujícího zastřešení Zdíkova paláce z 80. let minulého století, výměnu pochozích lávek u románských oken, zábradlí i oken a poprvé také zpřístupní celou gotickou křížovou chodbu v přízemí budovy a vůbec poprvé budou také otevřena všechna čtyři ramena nad křížovou chodbou.

Rekonstrukcí prošla také návštěvnická infrastruktura podle návrhu architekta Jana Šépky. Návštěvníci celého prostranství Olomouckého hradu tak budou mít k dispozici nové sociální zázemí v prostoru současného WC u kavárny Amadeus. Součástí projektu je také řešení nevyhovujícího depozitáře Metropolitní kapituly nad sakristií katedrály sv. Václava či restaurování svatostánku v kapli sv. Stanislava.

Mandaly ve větru, vernisáž

PO 24 / 04 / 2023, 17:00 ARCIDIECÉZNÍ MUZEUM OLOMOUC (VSTUP VOLNÝ)

Nová výstava Arcidiecézního muzea Mandaly ve větru: Umění tibetského buddhismu ze sbírky Národního muzea – Náprstkova muzea představí reprezentativní výběr tibetského sakrálního umění ze sbírky Národního muzea – Náprstková muzea. Návštěvníci uvidí umělecké předměty spjaté s tibetským buddhismem, a to především malby, sochy, rituální a votivní předměty.

Foto: MUO/ Markéta Lehečková

Foto: MUO/ Markéta Lehečková

Vizualizace

 

Vizualizace

Vizualizace



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty