První dáma otevřela v Pevnosti poznání Centrum pro řešení konfliktů. Obdivovala model mozku i vlnostroj

Speciální program na Univerzitě Palackého měla při návštěvě prezidentského páru v Olomouci první dáma Eva Pavlová. Jako čestný host se účastnila otevření Centra pro řešení konfliktů a mediaci, které funguje při katedře politologie a společenských věd právnické fakulty. Slavnostní setkání hostila Pevnost poznání.

Foto: UPOL/ Jakub Čermák

„Vznik Centra pro řešení konfliktů a mediaci je vyústěním desetileté snahy naší právnické fakulty mediaci zavést a postupně rozvíjet. Olomoucká fakulta byla tehdy první právnickou fakultou v Česku, kde byly metody mimosoudního řešení sporů zavedeny do výuky,“ připomněla Lenka Holá z katedry politologie a společenských věd, která je pověřena vedením centra. S tím, že hlavními cíli nově vzniklého pracoviště bude dál zkvalitňovat výuku v oblasti mediace na PF UP, poskytovat mediační služby v olomouckém regionu, a to v rámci Mediační kliniky, provádět výzkum mediace a v neposlední řadě rozvíjet zahraniční spolupráci.


Foto: UPOL/ Jakub Čermák

V České republice je centrum unikátní. Jedinečnost je daná šířkou záběru centra i rozsahem jeho plánované činnosti. „Vím, že zatím u nás není mediace plně využita a vždy se nedostane k občanům, kteří ji plně potřebují. Chci ocenit studenty i jejich pedagogy za to, že poskytují své dovednosti potřebným občanům. Vzdělání není jen privilegium, ale i závazek předávání nabytých znalostí své zemi,” řekla první dáma.

Eva Pavlová má k mediaci blízko. Před zvolením svého manžela prezidentem pracovala v mediačním centru a ve svém týmu má nyní zapsanou mediátorku. „Této profese si velmi vážím. Jsem velmi ráda, že jsem u otevření centra mohla být.“

Po otevření centra se přesunula na prohlídku Pevnosti poznání. Po krátkém úvodním seznámení s její armádní i civilní historií si prohlédla jednotlivé expozice. „Zaujaly ji nejen dílčí exponáty jako vlnostroj nebo model mozku, u kterých jsme se krátce zastavili, ale především celková mise Centra popularizace přírodovědecké fakulty, která úzce souvisí se společensky odpovědnou rolí univerzity,“ řekl ředitel Pevnosti poznání Matěj Dostálek.

Zdroj: Žurnál UP


Foto: UPOL/ Jakub Čermák

Foto: UPOL/ Jakub Čermák

Foto: UPOL/ Jakub Čermák

Foto: UPOL/ Jakub Čermák



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty