Policie zasahuje na krajském úřadě! Znovu je ve hře podezření na zmanipulované veřejné zakázky

Drsný začátek pracovního týdne zažívají na krajském úřadě v Olomouci. Od rána zde zasahují detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Před více než dvěma lety se přitom řešilo podezření na systémové manipulace s veřejnými zakázkami v oblasti dopravních staveb v souvislosti s tzv. Faltýnkovým deníčkem.

Budova krajského úřadu | Ilustrační foto: Olomoucký kraj

Někdejší druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek měl mít údajně v diáři rozepsaný systém přidělování veřejných zakázek spřáteleným firmám. Nové vedení kraje pak zadalo forenzní audit, po němž se změnily podmínky pro výběr zhotovitelů velkých veřejných staveb. Vloni v listopadu následně rezignoval na funkci tehdejší ředitel Správy silnic Olomouckého kraje (SSOK) Petr Foltýnek. Dnešní zásah ale ukazuje, že problémy zřejmě přetrvávají. 

Jako první informovala dnes ráno Česká televize o tom, že v sídle kraje probíhá zásah NCOZ.  Hejtman Josef Suchánek v reakci na to uvedl, že vedení Olomouckého kraje poskytuje detektivům veškerou součinnost a že jeho osobně se jejich dnešní pátrání netýká. Prý by mělo jít opět o veřejné zakázky, konkrétně z oblasti dopravních staveb. Více zatím oficiálně není známo.

Podle zákulisních informací, k nimž jsme se dostali, se možná bude celá prošetřovaná záležitost týkat nejen SSOK, ale i Ředitelství silnic a dálnic ČR, krajského úřadu a příslušného náměstka hejtmana Michala Záchy. Ten byl dokonce podle neoficiálních zpráv dnes zadržen a policisté navštívili i jeho kancelář v Přerově, kde pracuje ve funkci uvolněného radního. Prohlídky dnes proběhly i v několika bytech a dalších prostorách. 

Audit vloni ukázal závažné nedostatky

Na začátku loňského roku uvedla krajská rada, že na základě výsledků několikaměsíčního forenzního auditu upraví systém zadávání veřejných zakázek ve Správě silnic Olomouckého kraje. Výsledky auditu totiž nebyly zrovna lichotivé a ukazovaly na možné zneužití systému výběru dodavatelů mnohamilionových staveb. „V SSOK nyní přijímáme opatření, díky kterým výrazně navýšíme transparentnost při zadávání veřejných zakázek. Všechny zakázky, včetně zakázek malého rozsahu, přesuneme do elektronického prostředí, oslovovat se bude více potenciálních dodavatelů a výzvy budou zveřejňovány na internetu. Přímé zadání malých zakázek se bude vždy opírat o řádný průzkum trhu. Nově SSOK zavede také dynamický nákupní systém na dodávky pohodných hmot či náhradních dílů a minimalizuje využívání tzv. užšího řízení,“ uvedla v lednu 2022 radní pro oblast transparence Zdeňka Dvořáková Kocourková.

Před rokem, v listopadu 2022, pak na vlastní žádost rezignoval ředitel SSOK Petr Foltýnek. Krajští zastupitelé ještě následně řešili spor o to, zda dosluhujícímu řediteli mají být proplaceny odměny za roky 2020 a 2021.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty