Hřbitov na Nové ulici se chystá na více tradičních přírodních pohřbů do země

Zhruba 35 osob, ke kterým se nikdo nehlásí, zemře ročně na území města Olomouce. V takovém případě se vypravitelem pohřbu stává statutární město Olomouc, které zajistí tzv. sociální pohřeb. Do nynějška se jednalo převážně o kremace, nově však bude možné ve větší míře provádět také pohřby do země v rakvi. Místo pro přírodní kopané hroby vznikne na hřbitově na Nové Ulici

Centrální část hřbitova na Nové Ulici | Foto: olomouc.eu

O tom, jestli bude zemřelý zpopelněn nebo pohřben v rakvi, bude rozhodovat vedoucí odboru sociálních věcí olomouckého magistrátu, samozřejmě podle dostupných informací, které bude o zemřelém mít, a podle jeho případného přání. „Ceny sociálního pohřbu žehem nebo do hrobu jsou po úpravě cen ze strany pohřební služby vykonávající kremace téměř srovnatelné. Chceme proto nabídnout lidem i možnost pohřbení do přírodních kopaných hrobů, jejichž obliba v západní Evropě poslední dobou narůstá. Na pohřebišti na Nové Ulici máme pro tuto možnost i dostatek místa, není tedy důvod, proč bychom ji nemohli lidem nabídnout,“ vysvětluje náměstkyně primátora Eva Kolářová, která má ve své kompetenci právě odbor sociálních věcí.

Od klasického hrobového místa se přírodní kopaný hrob liší tím, že na hrobě není žádný náhrobek, na místo se neuzavírá žádná nájemní smlouva, na hrobě roste pouze tráva, takže hroby volně splynou s okolím. Jména zemřelých pak připomínají jednoduché tabulky z přírodních materiálů umístěné v okolí hrobů tak, jak tomu bývá například u vsypových louček.

„Tato forma pohřbívání je velmi respektující k přírodě a my věříme, že možnost zvolit si právě takový poslední odpočinek bude blízká mnoha lidem. Vyhloubení hrobů budou zajišťovat naši vyškolení hrobníci rýčem a lopatou. Pohřby tedy nebudou závislé na dodávkách drahého plynu, nebo složité kremační technologii,“ přibližuje výhody nedávno jmenovaný ředitel Hřbitovů města Olomouce Ladislav Šnevajs.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty