Olomouc daruje desítky kol do Afriky. Pomohou dětem na cestách do vzdálené školy

Šedesát kol posílá Olomouc do Afriky. Jedná se o ztracená kola, která si nikdy nikdo nevyzvedl a která přitom můžou spoustě lidí v zemích, kde děti do školy chodí mnoho kilometrů, hodně pomoct. Před odesláním ještě kola projdou renovací, aby se na nich dobře jezdilo.

Foto: FB stránka Matouš Pelikán

„Afrika je má srdeční záležitost. Sedm měsíců jsem tam pomáhal jako dobrovolník a mám z té doby mnoho krásných zážitků. Děti tam musí do školy mnohdy kilometry daleko, a tak i obyčejné kolo tam může výrazně pomoci,“ říká náměstek primátora Olomouce Matouš Pelikán.

Vedení města teď schválilo darování šedesáti starých opuštěných kol neziskové organizaci Kola pro Afriku, která za peníze dárců kola renovuje a převáží do Afriky, nejčastěji do zemí Gambie a Senegal, kde mohou být ještě několik dalších let místním vemi užitečné.

O kola se tři roky nikdo nehlásil

Nemůžou ztracená kola u nás někomu chybět? Asi sotva, protože se o ně dlouhé tři roky nikdo nepřihlásil. „Kolům nalezeným na území města, o které se nikdo nepřihlásil a neprošla evidencí policie jako zcizená, skočila tříletá lhůta pro jejich úschovu a prostor pro vrácení původnímu majiteli, a byla by pravděpodobně, tak jako v minulosti, odvezena do kovošrotu,“ vysvětluje Matouš Pelikán. Město by přitom muselo nést náklady na transport, zatímco při darování organizaci Kola pro Afriku hradí náklady tato neziskovka.

Dobrý skutek se tak v tomto případě pojí i s užitečným krokem.

Foto: FB stránka Matouš Pelikán



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty