Trafika a další staré stánky jsou pryč. Co bude místo nich, to se však teprve řeší

Trafiky, hranolky, párky v rohlíku, pečivo nebo čerstvá vejce. To a všelicos dalšího se dalo koupit v různobarevných a různě tvarovaných stáncích v centru Olomouce. Teď jsou už skoro všechny pryč, Naposledy zmizely ty z náměstí Národních Hrdinů. Proč a co místo nich?

Foto: Rej.cz

Před pár měsíci odvezly nákladní auta stánky a boudy od tržnice, minulý týden je následovaly i prodejní buňky z velmi frekventovaného prostoru na náměstí Národních hrdinů. V obou případech jde o výsledek snahy radnice odstranit z veřejného prostoru nevkusné a neestetické prvky. Na tom se mimochodem shodne asi většina lidí - stánky z 80. let opravdu nebyly zrovna perlou městské architektury.

Podobně tak zmizely s výjimkou jednoho i stánky vedle pošty ve Foerstrově ulici. Podle ujištění z radnice ale nemají být zlikvidovány úplně všechny trafiky a stánky tohoto typu z Olomouce. Jde hlavně o ty na exponovaných místech, zatímco na panelových sídlištích trafiky nejspíš zůstanou.

Poněkud zvláštní ale je, že město teprve dolaďuje podobu dotčených prostranství, jak mají vypadat po likvidaci stánků. Třeba pro náměstí Hrdinů existuje studie, ale projekt se teprve bude zpracovávat. Prostranství tak bude upraveno určitě až v příštím roce. Určitě na něm budou nové lavičky, nějaký ten nový strom a další zeleň a jinak asi nic nového. Momentálně po odtažení stánků prázdná místa se starou dlažbou nebo hlínou kdovíjak esteticky nevypadají.

Co si myslíte vy, zda se nehezké stánky z 80. let měly úplně likvidovat, nebo se mělo pouze hledat jiné architektonické řešení? Podle reakcí na sociálních sítích, například na Fb stránce Miluejem Olomouc, totiž budou stánky u tržnice i na náměstí hrdinů leckomu chybět. „A kde se teď budou na náměstí hrdinů prodávat noviny a tabák? Na rychle občerstvení nyní za trojnásobnou cenu na Riegrovu? No tak díky,“ reagoval na stránce Milujeme Olomouc například Daniel Zouhar. „Hezké stánky s něčím dobrým do veřejného prostoru patří. A kde jinde, než na Třídě Svobody s její šířkou, či na Tržnici, by měly být? V rakouském Linci třeba patří nejlepší "Imbissbuden" ke stejně vážným tématům jako jsou dobré restaurace či kavárny,“ napsal ve stejné diskuzi Tomáš Pejpek.

Stánky patřily soukromníkům a pouze stály na pronajatých městských pozemcích. Pokud by tedy měla proběhnout nějaká výrazná estetická modernizace stánků, museli by investici vzít na sebe jejich soukromí majitelé.

Foto stánků: FB Milujeme Olomouc / Marek Spurný


Studie prostoru na náměstí Hrdinů / Zdroj: FB Milujeme Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty