Kolem Sloupu Nejsvětější Trojice bzučel dron s kamerou. Je to předzvěst veliké rekonstrukce

Rozsáhlý zábor veřejného prostranství a typický bzučivý zvuk, nesoucí se zhora, nutil v pátek lidi na Horním náměstí pozvednout hlavy. Okolo Sloupu Nejsvětější Trojice létal dron, který pořizoval detailní záběry této špičkové barokní památky.

Foto: Rej.cz

Létání tohoto technického prostředku si objednali památkáři z Národního památkového ústavu Olomouc, protože chtěli pořídit co nejdokonalejší monitoring stavu této výjimečné výtvarné památky. Sloup Nejsvětější Trojice totiž není v dobrém technickém stavu, jelikož je vytvořen z pískovce, který docela snadno podléhá agresivníém vlivům změn počasí či větru. O zhoršujícím se stavu památky se už nějakou dobu ví a proto se plánuje její celková rekonstrukce. Před rekonstrukcí je potřeba zdokumentovat co nejvěrněji současný stav objektu. 

Odbor investic olomouckého magistrátu už totiž avizoval, že hodlá letos v září vypsat výběrové řízení na zhotovitele velké zakázky restaurování sloupu. Vybraný restaurátorský kamenický tým by se pak pustil do práce na jaře roku 2023 a práce by měly být rozloženy do dvou let a skončit tedy v roce 2024. Péčí restaurátorů projdou sochy i samotný sloup a jeho výzroba v podobě různých reliéfů. 

Podle odhadovaného soupisu prací by měly celkové náklady dosáhnout částky 29 milionů korun bez DPH. Není vyloučeno, že výběrové řízení povede i k nabídce nižší ceny. 

Čestný Sloup Nejsvětější Trojice vybudovali z iniciativy a na náklady olomouckého kamenického mistra Václava Rendera významní olomoučtí umělci včetně Rendera samotného v letech 1716 až 1754. K jeho vysvěcení přijela tehdy do olomouce i Marie terezie a její manžel, císař František I. Lotrinský. Sloup je považován za vrcholnou ukázku středoevrpského baroka a jako takový byl roku 2000 zapsán ans eznam světového dědictví UNESCO. Tato památka je s výškou 32 metrů nejvyšším sousoším v České republice a pravděpodobně i ve střední Evropě. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty