V OSN zněl moravský hlas. Sršeň odsoudil ruskou agresi a apeloval na nutnost energetické transformace

V uplynulých dnech se v New Yorku konalo důležité setkání zástupců států z celého světa, které se zaměřilo na udržitelný rozvoj. Českou republiku zde zastupoval také starosta Dolních Studének a náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň. V OSN prezentoval postoje České republiky i Evropské unie, jejíž Radě nyní ČR předsedá.

Starosta Dolních Studének a náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň vystoupil v newyorském sídle OSN hned s několika příspěvky. Foto: rs

OSN už v roce 2015 stanovila 17 cílů udržitelného rozvoje, kterých chce do roku 2030 dosáhnout. Jsou to například vymýcení chudoby a hladu, zajištění zdravého života, dostupnost vody, přechod na moderní zdroje energie nebo třeba udržitelný rozvoj měst a obcí. Každoročně se zástupci zemí z celého světa scházejí, aby referovali o tom, jak tyto cíle naplňují. 

„Nic si nenalhávejme, ne všude se tomu daří. Ale na druhou stranu řada zemí přichází se skvělými projekty. A ještě více mě těší, že Česká republika nijak nezaostává. Naopak, řadu věcí se od nás mohou ve světě učit. Mimochodem, ukázali jsme to nedávno třem stovkám zahraničních hostů konference LINC, kteří se přijeli podívat do Jeseníků, jak u nás rozvíjíme venkov,“ říká Radim Sršeň, který v newyorském sídle OSN vystoupil hned s několika příspěvky.

Ochrana lidských práv se zřetelem na ženy

Vyzval mimo jiné, aby země akcelerovaly energetickou transformaci, tedy uspíšily přechod od fosilních paliv k čistým a obnovitelným zdrojům energie. Ty přispějí nejen ke snižování negativních dopadů na životní prostředí, ale podpoří i nezávislost a soběstačnost jednotlivých zemí.  

„Jak moc je to důležité, se ukazuje obzvlášť v těchto dnech, kdy řada evropských států s napětím sleduje, zda Rusko obnoví dodávky plynu do Evropy. Energetická transformace nás zbaví závislosti na Rusku i cenových výkyvů. Čím dříve se tak stane, tím lépe,“ vysvětluje Radim Sršeň a dodal, že i přímo v "jeho obci" Dolních Studénkách připravují umístění solárních panelů na všechny veřejné budovy a v rámci území MAS Šumperský venkov rozvoj komunitní energetiky. 

Ruskou agresi vůči Ukrajině ostře odsoudil i v závěrečném prohlášení, a to za všechny členské státy EU, protože Česká republika nyní předsedá na půl roku Radě EU. Země sedmadvacítky podpořily společně úsilí o dosahování udržitelného rozvoje, apelovaly na zajištění míru a ochranu lidských práv se zřetelem na ženy, jejichž postavení bohužel v řadě zemí stále není rovnoprávné s muži.

Pryč z červených koberců

„Že svět udržitelný příliš není, potvrzuje mimo jiné i stávající vlna veder napříč Evropou. Závěrem tak jen zdůrazním přístup, který budeme během našeho předsednictví uplatňovat. Je třeba zvednout se od jednacích stolů a z červených koberců (z Manhattanu nebo Bruselu), vyrazit do terénu a konat,“ dodává Radim Sršeň, který v New Yorku zastupoval Českou republiku a Evropskou unii spolu s kolegy z Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zahraničí. 





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty