První mládě v Zoo Olomouc je na světě. Dostalo originální jméno po třech králích

O tom, že posledním mládětem roku 2022 byl v Zoo Olomouc malý gibon zlatolící jsme už psali. Kdo byl ale první v novém roce? Prvním mládětem roku 2023 se stal pakůň běloocasý. Mládě narozené 7. ledna je samička, porod proběhl bez komplikací a matka se o mládě dobře stará. Mládě dostalo jméno Kameba. Proč?

První mládě roku 2023 je Kameba | Foto: Zoo Olomouc

Pokud by někdo žádal překlad ze svahilštiny, tak nepochodí. „Den po Třech králích jsem o jménu přemýšlel. Jelikož je Kameba téměř Tříkrálová a přejeme jí štěstí, zdraví i dlouhá léta, vzešlo její jméno ze spojení prvních slabik Tří králů-Kašpara, Melichara a Baltazara,“ uvádí vedoucí zimoviště afrických zvířat Pavel Vidlář.

Tato impozantní zvířata mohou návštěvníci vidět nově v letošní sezóně. Pohled na ně se jim naskytne z vyhlídky u velbloudů dvouhrbých a z vláčku, který bude projíždět v této sezóně nově otevřenými dalšími etapami safari – Safari Austrálie a Arktida,“ dodává ředitel zoo Dr. Ing. Radomír Habáň.

PŘÍMÍ POTOMCI PAKOŇŮ BĚLOOCASÝCH A NÁSLEDNÝ CHOV

Zoologická zahrada Olomouc chová tento druh od roku 1992, kdy zde v rámci výměny zvířat získali první čtyři jedince ze Zoo Bratislava. Tato zvířata byla přímými potomky pakoňů běloocasých pocházejících z importů Ing. Josefa Vágnera z Afriky do zoo ve Dvoře Králové a do ostatních českých a slovenských zoo, které proběhly v 70. letech 20. století.

Doposud se v olomoucké zoo narodilo 57 mláďat. Pakoně chová v současné době 27 zahrad v Evropě. V České republice je možno se s nimi setkat kromě olomoucké zoo ještě ve Dvoře Králové.

ČERTI VZHLEDEM I POVAHOU

Pakoně běloocasí upoutávají pozornost veřejnosti svým vzhledem, zvláštně zakřivenými rohy a s kartáčkem srsti na nose připomínají čerty. Jejich charakteristickou vlastností je obranná strategie při ohrožení, která spočívá ve vytváření zmatku.

Pakoně běloocasí vzbuzují velkou pozornost i u odborné veřejnosti. Protože jejich chov není úplně jednoduchý, v zoologických zahradách nejsou k vidění příliš často. Komplikace při chovu této antilopy způsobuje jejich velmi temperamentní chování, občas i složité vztahy jednotlivých členů stáda.

Foto: Zoo Olomouc


První mládě roku 2023 je Kameba | Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty