Konec kanálu Dunaj Odra Labe uvolní staletou územní rezervu i v katastru Olomouce

Vláda rozhodla o faktické stopce staletého projektu kanálu Dunaj – Odra – Labe (DOL). Kromě toho, že to znamená konec megalomanského projektu, jaký u nás nemá obdoby, ovlivní toto rozhodnutí i rozvoj jednotlivých obcí na Moravě.

Zdroj: d-o-l.cz

Přes katastr Olomouce a stejně tak i stovek dalších měst a obcí v několika krajích vede už desítky let územní rezerva. Ta „hlídá“ plochu pro případnou stavbu vodního koridoru a prakticky vylučovala stavební činnost. Nejde sice o absolutní zákaz stavebních aktivit, ale v územní rezervě nesmělo vznikat nic, co by mohlo v budoucnu v případě realizace vodní cesty stát v cestě. Na takovém místě byste určitě bydlet nechtěli. Pro Olomouc byla územní rezerva v minulosti sice komplikací, ale pořád byla méně bolestná než v některých jiných obcích – tady totiž vede v převážné většině přes zemědělské plochy, kde se tak jako tak stavět nemůže. Třeba u sousedních Bystrovan vede ale územní rezerva pro DOL doslova za hmny některých staveb. 

Část územní rezervy v územním plánu Olomouce (mezi městem, místní částí Droždín a obcí Bystrovany

Kdy reálně zmizí územní rezerva z územních plánů měst a obcí? Nejprve musí ministerstvo pro místní rozvoj nově upravit politiku územního rozvoje, která určuje pravidla pro celou republiku. Poté následují Zásady územního rozvoje Olomouckého kraje (či dalších krajů) a teprve pak je povinno i město neprodleně uvést svůj územní plán do souladu s nadřízenými pravidly.

Rezervu pro kanál DOL bychom v územním plánu Olomouce našli ve východní části katastru města, v prostoru mezi Olomoucí, Velkou Bystřicí a obcí Bystrovany. Nad Olomoucí vede těsně okolo Hlušovic a Bohuňovic... 

Podle reakcí regionálních politiků je kromě uvolnění povinných územních rezerv rozhodnutí vlády podstatné pro životní prostředí. „Před téměř 20 lety jsem participovala na komplexním hodnocení ekologických a ekonomických dopadů realizace D-O-Lu. Už tehdy každý soudný člověk věděl, že je to megalomanská akce, která se nikdy nemůže zrealizovat, a pokud by se zrealizovala, byla by to jen černá díra na peníze a nenávratná likvidace krajiny, o dopadu na vodní režim v ní ani nemluvě,“ reagovala na sociálních sítích zastupitelka Dominika Kovaříková. „Od té doby se v té šílenosti utratila ještě spousta dalších milionů za různé studie, až teď konečně vláda udělala první krok k tomu, aby se ta "černá díra na peníze ještě před svým vznikem" sprovodila ze světa.“




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty