Sigmu posílí mladý fotbalista z Nigérie. Na Hanou přichází z Lotyšska

Čerstvou posilou Sigmy se stal ve středu jednadvacetiletý nigerijský záložník Dele Israel. Na Hanou zamířil z lotyšského celku Daugavpils. O zkušenostech z Lotyšska, prvních dojmech ze Sigmy i o tom, kde se na hřišti cítí nejlíp, se rozpovídal v krátkém rozhovoru pro klubový web.

Foto: sigmafotbal.cz

Vítej v Sigmě, Dele. Zkus, prosím, na úvod popsat svůj příběh. Kdy a kde jsi začal s fotbalem a jak ses dostal až do Olomouce?

Pocházím z Nigérie a je mi 21 let. Začal jsem hrát jako malý chlapec u nás doma. V Nigérii se mi podařilo dostat do akademie, která spolupracuje s lotyšským klubem FK Liepaja. Jednou dorazili na náš zápas jejich trenéři a mě se tenkrát opravdu hodně dařilo. Vyhráli jsme 6:0 a já dal čtyři góly a měl ještě dvě asistence. Vybrali si mě, a tak jsem se dostal na testy do Lotyšska. Vyrazilo nás asi dvanáct a zůstali jsme tam tři.

Bylo těžké vstřebat změnu prostředí?

Hodně těžké. Bylo mi sedmnáct, osmnáctiny už jsem oslavil v Evropě, v Lotyšsku. To bylo v roce 2019, do osmnácti jsem nemohl hrát zápasy, pak přišla pandemie koronaviru. Nebylo to lehké období. Když jsme do Lotyšska dorazili, bylo to před Vánoci. Poprvé v životě jsem viděl sníh a bylo opravdu chladno. A my šli trénovat ven! Na sněhu jsem nebyl schopný kontrolovat balon, no strašně těžké. Ale postupně jsem si zvykal, nakonec jsem se adaptoval a začal tam hrát i ligu.

Kromě Liepaje jsi hrál v Lotyšsku taky za Daugavpils.

Je to trochu delší příběh. Moc jsem za Liepaju nehrál a uvědomoval jsem si, že jako mladý hráč potřebuju především nastupovat do zápasů, proto jsem se rozhodl odejít, i když jsme vyhráli v roce 2020 pohár. Byl jsem na testech v tureckém Antalyasporu, prošel jsem, ale nakonec to nedopadlo. Nakonec jsem tedy hrál dvě sezony za Daugavpils. Tam jsem začal hrát pravidelně, v podstatě každý zápas. A díky tomu jsem se začal zlepšovat.

Dalším krokem je tedy Olomouc a česká liga.

Už v Nigérii mi agent říkal, že mi mohl pomoct dostat se do Česka. Bavili jsme se třeba o Slavii, kde hraje Peter Olayinka, který je jedním z mých vzorů. Nakonec jsem to vzal přes Lotyšsko. Na konci minulého roku jsem trénoval s Mladou Boleslaví. Nastoupil jsem do nějakých přípravných zápasů v Tipsport lize. Zdálo se, že všechno jde dobře, ale nakonec to nedopadlo. Pak jsem se dostal na zkoušku do Sigmy a tady už se všechno podařilo.

Jaký první dojem máš z nového angažmá v Sigmě?

Od první chvíle se mi tady moc líbí. Všichni jsou velmi milí. Skvěle se mě ujal David Bernatík, asistent trenéra u béčka. Hned od začátku se se mnou o všem bavil, o tom, jak to v klubu chodí a o městě. Se vším mi pomohl. Měl jsem pocit, jako bychom se znali několik let a přitom jsme se viděli poprvé. Jen dobré věci můžu říct i o hráčích z rezervy, se kterými jsem začal trénovat, i o hráčích z prvního týmu. Vtipkovali jsme o mém jménu, protože mi všichni říkali Dele Alli. Zkrátka všechno a všichni v Sigmě jsou zatím top, top, top. Doufám, že to tak bude i na hřišti.

Kde se na hřišti cítíš nejlépe?

Myslím, že mám výhodu v tom, že jsem univerzální. Můžu hrát v útoku, i když ne úplně jako jediný hrotový útočník. Zvládnu hrát i na křídle, což se píše třeba na transfermarktu. Neřekl bych ale, že to je pro mě ta nejlepší pozice. Nejlíp se ale cítím ve středu hřiště. Jako desítka, osmička, nebo i šestka. Kdybych si měl vybrat, tak to bude buď desítka, nebo osmička.

Jsi tady v Olomouci sám?

Zatím ano. V Lotyšsku mám ale snoubenku. Nejdřív se tady ale musím rozkoukat a všechno zařídit. Navíc ona tam má také svoji práci, takže to není tak jednoduché. Ale až tady bude všechno připravené, tak přijede za mnou.

Pořád jsi velmi mladý hráč. O jakých ligách sníš?

Vlastně ani nevím proč, ale přitahoval mě vždycky Ajax Amsterdam. Mám ten tým rád. Možná kvůli tomu, jak rozvíjí mladé hráče. Měl jsem rád Suáreze, když za ně hrál. Jako mladý za ně hrál třeba Ibrahimovič. Podobně se mi zase líbí v německé lize třeba Borussia Dortmund.

A jako hráč máš nějaké vzory?

Už jsem mluvil o Peteru Olayinkovi, kterého znám i osobně a musím říct, že je pro mě vzorem v tom, jak se prosadil v české lize. Navíc je to i velmi sympatický a příjemný člověk. Dalším mým vzorem je Sadio Mané, který je teď v Bayernu. A taky jsem měl rád Yayu Tourého.

Dele trénoval s áčkem a za béčko už nastoupil k utkání

Nigerijského hráče si vyzkoušel už i trenér Václav Jílek. On i sportovní manažer Ladislav Minář berou Dele Israele jako investici do budoucna, nikoliv jako aktuální posilu áčka. „I v tomto případě se díváme především do budoucna. Dele je stále mladý fotbalista, určitě nejde o okamžitou posilu. Je třeba s ním dále pracovat a věříme, že se podaří rozvinout potenciál, který v něm vidíme,“ uvedl sportovní manažer Ladislav Minář.

Dele Israel hrál naposledy za lotyšský Daugavpils, předtím v tamní lize nastupoval také za Liepaju. Celkem nasbíral v Lotyšsku 64 utkání a vstřelil 7 branek.

V Sigmě byl 178 centimetrů vysoký fotbalista na zkoušce od začátku minulého týdne. Trénoval s áčkem pod vedením Václava Jílka a o víkendu odehrál na místě středního záložníka za B-tým první poločas utkání proti Prostějovu.

Zdroj: sigmafotbal.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty