Botanically Friendly. Olomouc je teď rájem pro motýly, včely a botaniky, jinak je to ostuda

Svízel, kopřivy, kopretiny, hluchavky, ostřice, bodláky, chrpy, a mnoho dalších lučních a travních rostlin se dá teď studovat na plochách veřejné zeleně v centru Olomouce. Nerušeně rostoucí trávníky dosahují místy výšky sedmdesáti až osmdesáti centimetrů, jako například na Žižkově náměstí.

Foto: Rej.cz

Kdyby se hodnotila veřejná zeleň podle vstřícnosti vůči různým druhům opylujícího hmyzu, byla by současná Olomouc na špici tabulky. Pokud se ale má hodnotit podle estetického vzhledu, údržby a také ohledu na lidi s různými pylovými alergiemi, bylo by to nejspíš dost ostudné umístění. Vysoké traviny a různý plevel dominují zeleným plochám nejen na již zmíněném Žižkově náměstí, ale na mnoha dalších místech, třeba v Bezručových sadech, parku Pod Dómem, na novém nábřeží Moravy u vysokoškolských kolejí i jinde.

Když o víkendu procházejí turisté parkem pod katedrálou, míjí skupinky halasících opilých bezdomovců a okolo cesty se střídají neuklizené hromady dřevní štěpky či jaké biomasy, která zde zbyla po jarním ořezu stromů, a vysoké trsy kopřiv a dalších rostlin, které by se hodily na louku k lesu, méně už pár metrů vedle nejvýznamnější historické lokality bývalého hlavního města Moravy. Přitom je to celé evergreen – na špatně provedenou, nebo vůbec neprovedenou seč si každý rok v Olomouci stěžují obyvatelé města i komise jednotlivých městských částí. Markantní rozdíl mezi veřejnými zelenými plochami a trávníky, o které se okolo svých nemovitostí starají soukromí vlastníci, je smutnou realitou.

Ovšem možnost natrhat si na náměstí kytici kopretin má samozřejmě taky něco do sebe... Pokud se tedy nebojíte klíšťat. 

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty