Lamy alpaky na Kopečku se svlékají. Na léto budou jenom v krátkém kožichu

Lamy alpaky se na léto svlékly. Stříhání jejich srsti proběhlo v červnových dnech a v současné době je mohou návštěvníci vidět v jejich nové úpravě. Do podzimu, než nastane chladnější období, jim srst zase doroste.

Foto: Zoo Olomouc

Vlna má všestranné použití a kvalitou se podobá prachovému peří. Produkce je do značné míry ovlivňována věkem, a ročně činí cca 2 kg. „Alpaky nelínají jako řada dalších kopytníků, jejich srst neustále dorůstá. I v podmínkách zoo se mají pravidelně jednou ročně stříhat,“ uvádí zooložka Eliška Veselá. Tuto činnost v Zoo Olomouc provádí pan Vlastimil Bischof.

Zoologická zahrada Olomouc má lamy alpaky ve své kolekci od roku 1998, v současné době sídlí v novém výběhu, v sousedství expozice sobů.

"V průběhu uplynulých několika týdnů se olomoucké stádo rozrostlo o několik mláďat. Alpačích mláďat odchovali olomoučtí chovatelé už velký počet, a protože jsou i oblíbené v soukromých zájmových chovech, je o ně stále velký zájem," dodává mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Alpaka je domestikovaný druh lamy, který běžně chovají obyvatelé vysokých hor v Argentině, Bolívii, Chile a v Peru. V současné době se velká stáda alpak chovají i v jiných částech světa. Alpaky na rozdíl od mnohem větších lam krotkých se ve své domovině nikdy nepoužívaly pro práci, ale chovají se především jako zdroj srsti, která se může vyskytovat v různých barvách – černá, bílá, různé odstíny hnědé nebo šedé a oblíbené jsou i lamy strakaté. Lamy umí ovládat svůj čas porodu. Ovlivní, že k porodu nedojde za nepříznivých klimatických podmínek.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty