Adolf Hitler v Olomouci: dva dny po okupaci zastavil speciální vlak na olomouckém nádraží

Hrozné dny po začátku okupace v březnu 1939 ještě „zpestřila“ cesta Adolfa Hitlera vlakem z Prahy přes Olomouc do Brna. O jeho cestě píše v posledním čísle kulturní revue Krok archivář a historik Petr Jirák. Text historika lze doložit také články z dobových novin.

Zdroj: Vědecká knihovna Olomouc

V dějinách Olomouce se obvykle uvádí, že na rozdíl od jiných nacistických pohlavárů sám Hitler v Olomouci nikdy nebyl. Tato informace o cestě z Prahy do Brna vlakem ale ukazuje něco jiného. Vlak s Vůdcem samozřejmě na hlavním nádraží v Olomouci zastavil. Chceme-li ale vědět, zda jej na peróně čekali zástupci radnice a spolkového života, jako se to dělávalo při jiných průjezdech významných delegací. Petr Jirák ale píše, že ano: „Nacistický zločinec Hitler byl naopak slavnostně přivítán tam, kde žila početnější německá komunita, například tomu tak bylo ve městech Olomouc a Brno“.

V česky psaných novinách, které v Olomouci nebo okolí vycházely, najdeme ale jen jednu zcela shodnou zprávu, evidentně redakcím dodanou některou informační službou. V ní se píše, že „v pátek ráno přijel vůdce a říšský kancléř cestou, jejímž cílem bylo Brno, do Olomouce, projev před tím horstvem Jeseníků, které byly osvobozeny již v říjnu. Z Olomouce směřovala kancléřova cesta Hanou a Drahanskou vysočinou, kde již včera byly radostné manifestace z kraj se smíšeným obyvatelstvem.“

Je zřejmé, že nějaké publikum na nádraží u Hitlerova vlaku být muselo, v Olomouci byla opravdu početná a aktivní německá komunita, zda tam ale byli zástupci města, nevíme. Možná, že v Olomouci neměli na oficiální slavnostní ceremoniály mnoho času, protože tou dobou právě prováděli nacisté zásadní změny na radnici. Mimochodem, ve stejný den, kdy projel Hitler vlakem Olomoucí, změnili noví páni radnice i názvy významných náměstí a ulic – z Masarykova (Horního) bylo Hitlerovo náměstí, z Wilsonova (Dolního) bylo náměstí Hermanna Göringa, ulice 28. října se změnila v ulici 15. března.

O prvotních prohlášeních okupantů stran přátelské spolupráce německého a českého národa si mysleli své zaměstnanci vlakových stanic, kudy speciální spoj projížděl. Jak píše Petr Jirák, který prostudoval kroniky těchto stanic. Reakce a pocity železničářů byly úplně jiné než v oficiální zprávě o radostném vítání. „Němci vtrhli na naše území. O jejich předstíraném přátelství a dobrých úmyslech svědčilo jednání již 17. března při Hitlerově jízdě z Olomouce přes Nezamyslice do Brna. Výpravčímu vlaků při nastoupení denní směny řekl velitel německé ochranné policie před přednostou stanice: Za sebemenší závadu budete bez soudu na místě zastřelen!“ Tolik bezprostřední zpráva z kroniky železniční stanice Nezamyslice.

Zdroje:

Jirák, Petr: Hitlerova cesta vlakem přes Hanou, in: KROK 02/2023, Kulturní revue Olomouckého kraje, Olomouc 2023

Dobový tisk Našinec, Moravský večerník, Obzor



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty