Šantovka vydává k narozeninám limitovanou kolekci unikátního merche od známého umělce

Obléká známé popové hvězdy, spoluprauje s velkými značkami jako je Puma či Zalando a teď vytvořil kolekci pro originální merch kolekci olomoucké Šantovky. Ambiciózní i talentovaný mladý umelec původem z Olomouce Jan Bican vytvořil originální trika, mikiny a saka, jaká nikde jinde nebudou k mání.

Oslavy 10. narozenin Galerie Šantovky i s velkolepou DJ Party s hvězdou Alle Farbenem vypuknou 2. září. Již nyní si ale největší obchodní centrum v Olomouckém kraji nadělilo dárek. Je jím originální módní kolekce od uznávaného mladého umělce Jana Bicana. Jeho fashion kousky s jedinečným rukopisem oblékly hvězdy jako Ewa Farna, Emma Smetana, Lenny, Dominika Hašková či Jordan Haj. Merch je v prodeji od úterý 15. srpna jen do neděle 20. srpna v prostorách jednotky Šantovka Star(t)s. Kolekce je limitovaná velmi omezeným počtem kusů.

„Narozeninová“ kolekce vyniká dvěma originálními prvky. Za prvé využívá technologii malby a ilustrace na textilní produkty. Výtvarníkovu tvorbu totiž definuje snaha přenášet umění na každého z nás. „Obraz je k viděním převážně jeho majitelům a já bych byl rád, kdyby krásy obrazů vynikly třeba právě prostřednictvím našich šatů. Umění se tak stane součástí veřejného prostoru. Mottem kolekce je proto „Galerie na každém z nás,“ říká Jan Bican. Jeho výtvarný styl vyniká specifickými tahy olejovými barvami, prvky rozpitého inkoustu nebo akrylové skvrny, což dodává šatům extravagantní nádech.

Za druhé jeho umění podporuje tzv. upcykling. Jedná se o přeměnu staré věci na novou a její znovupoužívání. Oproti recyklaci, kde používáme pouze materiál, tak u upcyklingu jde o celý předmět, který je jen upravený. Přeměněné produkty tak můžeme přisoudit nový význam. „Touto metodou se nevytváří žádný odpad, což se shoduje s dlouhodobou ekologickou strategií Galerie Šantovky, která podporuje tzv. slow Fashion módu, jenž plnohodnotně využívá druhotně použitý materiál k opětovnému uplatnění,“ říká ředitelka obchodního centra Michaela Mitáčková.

V prodeji bude jen striktně limitovaný počet kusů - pouze 30 kusů triček, 20 kusů mikin a 10 kusů sak. Trička a mikiny jsou vyrobeny z textilu firmy Stanley & Stella, která má certifikát garance udržitelnosti GOTS. Saka kopírují onu unikátní cestu upcyklované vintage linky, která jsou pro tvorbu Jana Bicana specifické. Jde tedy o již dříve použité kusy společenských oděvů. 

Dílo mladého umělce je celorepublikově mimořádně úspěšné. Autor spolupracuje s velkými korporacemi jako je Puma nebo Zalando. Obléká také české hudebníky, zpěvačky a další výrazné osobnosti.

„Spolupráce s Janem Bicanem nás velmi těší. Jde totiž o jednoho z nejvíce viditelných mladých umělců, kterým se daří uspět v tvrdé konkurenci. O to víc jsme rádi, že Jan je olomouckým rodákem a svou uměleckou dráhu začínal právě v našem městě. I proto bychom jeho dílo chtěli touto cestou podpořit,“ dodává dále Mitáčková.

Foto: archiv GŠ




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty