Paraglidisté uvízli vysoko nad zemí na stromech. Naštěstí jejich záchrana dopadla dobře

Dva případy paraglidistů, kterým se nepodařil let a skončili v korunách stromů nebezpečně vysoko nad zemí, řešili během jednoho dne hasiči na Přerovsku. Naštěstí oba případy dopadly dobře. Ne vždy mají takové havárie dobrý konec - před třemi týdny jeden paraglidista zahynul.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Lokalita na pomezí Lipenska a Hranicka, na úpatí Oderských vrchů, je oblíbenou destinací tohoto sportu. První případ se stal na katastru obce Bohuslavky, kde došlo k uvíznutí paragladisty ve výšce cca osmi metrů. Pomocí kladky, vytvořené lezeckým družstvem z CHS Přerov, za spolupráce HS Lipník n.B. a JSDH Bohuslávky, byl muž nezraněn spuštěn na zem, včetně vybavení.

"Dramatičtější spád nabrala záchrana druhého paraglaidisty, který uvízl ve dvacetimetrové výšce v koruně stromu u obce Slavkov. K události byla vyslaná HS Hranice, lezci z CHS Olomouc, CHS Přerov a vrtulník Letecké služby Policie ČR se skupinou specialistů HZS Jihomoravského kraje a CHS Brno, k události byla povolená i jednotka SDH města Potštát," uvedl mluvčí HZS Radek Buryánek.

Jako nejvhodnější způsob záchrany byl zvolen zásah hasiče - lezce z podvěsu vrtulníku. Osoba byla bezpečně zajištěna a snesena na zem. Oba případy se, díky výborné spolupráci složek IZS, obešly bez vážnějších zranění a komplikací.

SMRTELNÁ NEHODA I VÁŽNÉ ZRANĚNÍ 

V úterý 12. září přitom dvě nehody paraglidistů skončily mnohem hůř. Při pádu na pole v Kunčičkách u Bašky na Frýdecko-Místecku zemřel šedesátiletý pilot motorového rogala.

Téhož dne hasiči a záchranáři zasahovali u spadlého rogala poblíž Oder na Novojičínsku, jehož šestatřicetiletý pilot utrpěl těžká zranění, ale naštěstí přežil. Při letu narazil do stromu ve výšce asi deseti metrů a z něj spadl na zem.

Foto: HZS Olomouckého kraje




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty