Hasič ze Zábřeha dostal metál od prezidenta. Zachránil dva lidské životy za jediný den

PRAHA, ZÁBŘEH – Zábřežský hasič Pavel Dostál je čerstvým držitelem Ceny generálního ředitele hasičů. Ocenění si převzal v úterý 10. října z rukou prezidenta Petra Pavla a generálního ředitele hasičů Vladimíra Vlčka. Dostál se vyznamenal vloni o prázdninách, kdy coby cestující pomáhal ošetřovat lidi, které srazil vlak, v němž sám cestoval.

Hasič Pavel Dostál je čerstvým držitelem Ceny generálního ředitele hasičů. Foto: hzs

„První železniční nehoda se odehrála u Klatov. Sražený muž měl mnohačetná zranění, ale dýchal. Pavel Dostál mu po zastavení a vystoupení z vlaku okamžitě začal poskytovat první pomoc,“ uvedla Lucie Balážová, mluvčí hasičů Olomouckého kraje. 

Život zachránil dvakrát

Jakmile si zraněného chodce převzala do péče záchranka, vlak se mohl znovu rozjet. Ne však na dlouho – za chvíli totiž srazil dalšího člověka – ženu, která se pohybovala v blízkosti kolejiště. A s lékárničkou opět přispěchal na pomoc zábřežský hasič.

„Žena komunikovala, byla v šoku a měla zraněný loket a rameno, sama ovšem nastoupila do vlaku. Nejprve odmítala ošetření, ale nadstrážmistr ji přesvědčil a s pomocí své lékárničky jí zraněnou ruku ošetřil. Do příjezdu zdravotnické záchranné služby a jednotek hasičů pak sledoval její stav,“ dodala Balážová.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty