Park pod letňákem se má zásadně proměnit. Měl by se konečně propojit i s prostorem nad hradbami

S možnou budoucí podobou parku pod letním kinem se mohli Olomoučané seznámit na veřejném projednávání ve čtvrtek 12. října. Podle představených návrhů by se dosud celkem opomíjený park měl stát pnohodnotnou součástí městských sadů. Nevyhne se ale i kácení.

Vizualizace: Gerten, s.r.o., Zdroj: olomouc.eu

Park pod letním kinem je součástí zeleného prstence, který obklopuje historické centrum Olomouce. Pionýrské sady, jak se tato lokalita dříve nazývala, z jižní a východní strany obklopují zdi bývalého Locatelliho bastionu, kde se nyní nachází areál letního kina. Na severu hraničí s rušnou ulicí Dobrovského a ze západu na řešené území navazují činžovní domy.

Přestože park přímo navazuje na historickou část města, jeho potenciál není plně využit a momentálně neplní pobytovou ani rekreační funkci. Hlavním cílem představené studie je tento stav změnit, propojit zelenou plochu s historickou částí města a tím do ní přilákat návštěvníky. Tím by byla částečně odčiněna stará chyba, když zastupitelstvo před deseti lety zavrhlo tehdejší velkorysý projekt oživení Olomouckého hradu a úprav celé okolní lokality. 

Návrh parku, který nabízí průhledy na panorama Olomouckého hradu, počítá s volnočasovým vyžitím pro malé i velké návštěvníky a to zejména v návaznosti na areál letního kina. V parku by měl přibýt nový mobiliář a také drobný vodní prvek pro zpříjemnění letních měsíců. V parku ostatně kdysi fontána byla, desítky let je už ale mimo provoz. 

Navržená síť cest je pak vedena tak, aby co nejméně zasahovala do stávajících vzrostlých stromů. Jak je ale z vizualizací patrné, část dnešních vzrostlých stromů by se kácení nevyhnula. 

Vizualizace: Gerten, s.r.o.

Vizualizace: Gerten, s.r.o.

Vizualizace: Gerten, s.r.o.

Vizualizace: Gerten, s.r.o.

Vizualizace: Gerten, s.r.o.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty