Už v neděli na Horní náměstí přivezou vánoční strom. Okolo mezitím staví prodejní stánky

Už v neděli si mohou zájemci prohlédnout strom, který pak bude zdobit vánoční Horní náměstí až do začátku ledna. Před polednem jej totiž přiveze tahač a odborníci jej vztyčí a upevní na obvyklém místě. Ve městě a obchodních domech už mezitím začali s vánoční výzdobou.

Foto: Rej.cz

Smrk, který bude do začátku příštího roku zdobit Horní náměstí, získává město jako tradičně od soukromého dárce. "Čtrnáct metrů vysoký smrk tentokrát přivezeme přímo z Olomouce, a to v neděli 12. listopadu. Strom nyní roste u rodinného domu ve Wellnerově ulici, kde už prorůstá do základů. Majitelé jej městu nabídli i proto, že už převyšuje dům a při silných větrech se obávají pádu stromu. Kácení začne v 8 hodin, odjezd na náměstí se předpokládá kolem poledne," vysvětluje Jana Doleželová z tiskového oddělení olomouckého magistrátu. 


Foto: Olomouc.eu/ Radim Schubert

Trasa převozu povede z Wellnerovy 17 po ose Hynaisova – Studentská – Zámečnická – Opletalova – Horní náměstí. Wellnerova ulice bude kvůli převozu uzavřena od 11 hodin. V pondělí 13. listopadu pak skončí termín pro doručení výtvarného návrhu na pojmenování stromu.

Vybrané jméno dostane vánoční strom při rozsvícení v neděli 19. listopadu. Výtvarně zpracované návrhy na jméno stromu lze zasílat na Magistrát města Olomouce, odd. kultury, Lucie Rozbořilová, Horní náměstí 583 radnice, 779 11 Olomouc nebo osobně doručit na podatelnu radnice v úředních hodinách magistrátu. Na obálku je třeba uvést „Soutěž pojmenuj vánoční strom“, na zadní stranu výtvarných návrhů potom jméno, třídu, věk a název školy.


Na Horním náměstí od začátku týdne probíhá budování sváteční trhové vesničky. Dřevěné stánky nejprve poslouží o víkendu Svatomartinským slavnostem a poté rovnou i Vánočním trhům Olomouc. Svatomartinskou atmosféru si budete moci užít v sobotu i v neděli od 11 do 20 hodin. Na Dolním náměstí mimochodem probíhá další festival s vínem a husími specialitami pod názvem Svatomartinská Olomouc

Kromě toho už tento týden začali například v Šantovce s montáží vánoční výzdoby a speciální sváteční osvětlení svítí v těchto dnech i na Horním a Dolním náměstí. 

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty