Unitáři v Olomouci obnovují svou komunitu

V Olomouci, městě s bohatou historií a kulturou, se obnovuje komunita unitářů. Tato skupina spojuje víru s respektem k individualitě a otevřeným dialogem, což přináší do olomouckého prostředí nový pohled na náboženskou a společenskou oblast. Unitáři v Olomouci mají kořeny sahající do roku 1928, kdy zde poprvé proběhlo unitářské shromáždění. K přerušení kontinuity došlo během druhé světové války, v druhé polovině 20. století zde byla činnost malé skupiny obnovena, krátce zde existovala i samostatná obec, avšak v devadesátých letech zanikla. Nicméně poslání a duch unitářství se do Olomouce nyní opět vrací díky úsilí místních nadšenců.

Historie Československých unitářů je na svém počátku spojena s prezidentem Tomášem Garrigue Masarykem, který se s tímto náboženským směrem seznámil prostřednictvím své ženy Charlotty, jež byla unitářkou. T. G. Masaryk ještě před první světovou válkou unitářství jako progresivní svobodomyslný náboženský směr představil Norbertu Fabianu Čapkovi budoucímu zakladateli tohoto hnutí v nové Československé republice. Dnešní olomoučtí unitáři se snaží o vytváření pluralitní komunity. Snaha o obnovu zdejší unitářské skupiny je podporována otevřeným dialogem a vzájemným respektem.

Unitáři v Olomouci plánují po Novém roce, 10. ledna, setkání v Prachárně. Chtějí nabídnout alternativu k tradičním bohoslužbám a náboženským rituálům. Pro ty, kteří hledají nový pohled na víru a společenství, mohou olomoučtí unitáři představovat inspiraci. Zajímáte se o více informací nebo chcete zjistit, jak se můžete zapojit? Navštivte jejich oficiální stránku: Unitáři Olomouc (olomouc.unitaria.cz ) . Olomoučtí unitáři nám připomínají, že náboženství může být cestou k vzájemnému porozumění a respektu, a že historie může inspirovat novou éru otevřenosti a diverzity.

INZERCE



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty