SEFO má smlouvu na projekční práce. Novostavbu v Denisově ulici chtějí tisknout 3D tiskem

Plánovaná muzejní budova v Denisově ulici – Středoevropské fórum Olomouc – je opět blíže ke svému uskutečnění. Muzeum umění Olomouc podepsalo 11. ledna 2024 smlouvu na projekční práce s firmou Šépka architekti. Muzeum tak bude mít během dvou let k dispozici projekt pro stavební povolení a prováděcí dokumentaci.

Vizualizace: Muzeum umění Olomouc

Novostavba SEFO, která bude stát v proluce v Denisově ulici a propojí se s dosavadní budovou Muzea moderního umění, bude sloužit nejen jako výstavní prostor, ale z nevyhovujících podmínek se sem přestěhují knihovna, studovna či archív a vzniknou zde depozitáře pro umělecké sbírky. „Projekt SEFO však není jen o architektuře nového objektu, ale také o bohaté a pestré obsahové náplni, která představí středoevropskou kulturu 20. a 21. století,“ upřesňuje ředitel Muzea umění Olomouc Ondřej Zatloukal. „Jedná se o jeden z nejkomplexnějších projektů české kulturní scény za dlouhá desetiletí, který má přirozené mezinárodní odborné zázemí,” doplňuje Barbora Kundračíková, vedoucí oddělení Muzeum moderního umění – Středoevropské fórum Olomouc.

Ministr kultury Martin Baxa stavbu podporuje nejen proto, že poslední nová muzejní budova v českých zemích vznikla před téměř sto lety, ale především celý projekt propojuje Českou republiku se zahraničím. „Myslím si, že SEFO naplňuje jednu z důležitých věcí, aby česká kultura překročila geografické hranice naší země a prezentovala se v širším mezinárodním kontextu,“ říká ministr Baxa.

Vizualizace: Muzeum umění Olomouc

3D tisk a energeticky pasivní?

Projekční práce – tedy projekt pro stavební povolení a prováděcí dokumentace, která bude sloužit pro výběr dodavatele stavby – budou trvat přibližně dva roky. „Uvažujeme, že stavba bude vytištěná 3D tiskem z vysokopevnostního betonu UHPC, což by nám umožnilo obejít se bez bednění. Tuto technologii jsme si ověřovali během uplynulých dvou let a ohledně pevnosti a dalších vlastností nám umožní vytvarovat objekt podle našich ideálních představ,“ říká autor architektonického návrhu Jan Šépka, jehož firma Šépka architekti vyšla vítězně z otevřeného výběrového řízení na projekční práce. „Ke stavbě bych ještě rád dodal, že celý objekt by měl být nízkoenergetický, ale pokusíme se jej dokonce navrhnout v pasivním standardu, čímž bychom do budoucna výrazně minimalizovali náklady na jeho provoz,“ dodává Jan Šépka.

Zakládací listinu SEFO slavnostně podepsali ministři kultury zemí V4 v roce 2008. O rok později vzniklo stejnojmenné vědecko-výzkumné pracoviště v Muzeu umění Olomouc. V roce 2019 česká vláda zařadila SEFO do programu Péče o národní kulturní dědictví a vyčlenila na jeho stavbu téměř 600 milionů korun.

Vizualizace: Muzeum umění Olomouc

Vizualizace: Muzeum umění Olomouc

Vizualizace: Muzeum umění Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty