Sedmadvacet let u hasičů: začínal při povodních v roce 1997, od té doby zachránil spoustu lidí

Ještě jako nezkušený nováček zasahoval u ničivých povodní v roce 1997 na Moravě, o pět let později už velel odřadu při likvidaci následků velké vody v Praze. Přes 20 let ppor. Ing. Pavel Bittner působil jako velitel čety na stanici Šumperk. Se zkušeným a respektovaným hasičem se nyní rozloučili při odchodu do civilu po téměř 27 letech služby kolegové legendární poslední jízdou. A připravili mu překvapení – dřevěný domeček hasil se svými bývalými spolupracovníky, s nimiž na stanici a při zásazích strávil většinu kariéry.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Jistě při hašení vzpomenul i na svůj první oheň v pozici velitele. Událost byla tehdy ohlášena jako požár vlečky u kravína. „Když jsme přijížděli na místo, tak mi z operačního hlásili upřesnění: Hoří ti celý kravín,“ říká s úsměvem zkušený velitel s tím, že tehdy mu do smíchu nebylo. „Na místě jsme museli evakuovat desítky vystresovaných krav. Na takové zásahy se nejde naučit a ani moc dobře připravit, takže spoustu věcí se učíte za pochodu, byla to velká škola praxe,“ vysvětluje Pavel.

Za jeden z nejtěžších požárů, u nichž velel, považuje ten v bytě v Šumperku. Byt se nacházel v 9. podlaží, panelový dům byl velmi zakouřený a lidé se odmítali evakuovat. „Budova byla uvnitř složitě řešená, suchovod byl zanesený odpadky, takže se nedal použít, do některých míst jsme se museli vyloženě probít. Bylo to těžké,“ popisuje velitel.

Majitel bytu z obavy o vlastní život vylezl do okna a stál na parapetu, čekal na záchranu. „Než jsme ustavili výškovou techniku, pomohl mu naštěstí z hořícího bytu soused, který jej opatrně stáhnul do sousedního okna, a tak mu vlastně zachránil život. Nakonec vše dopadlo dobře,“ doplňuje.

Chybět mu bude především kolektiv, na kterém mu velmi záleželo. „Vždy jsem si vážil toho, že když se rozsvítí červené světlo, tak jdou všechny neshody stranou a táhneme za jeden provaz. Je to prostě týmová spolupráce. Klukům bych vzkázal, aby vždy mysleli na to, že zdraví je nejdůležitější,“ uzavírá Pavel Bittner.

"Za Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje přejeme mnoho zdraví do další etapy života. A děkujeme za všechna léta ve službě," říká mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty