Protesty zemědělců: v ulicích Olomouce a hlavně okolo nádraží bude ve čtvrtek spousta traktorů

Pokud se chystáte autem k nádraží nebo kamkoliv ven z Olomouce, počítejte raději se zdržením. Agrární komora a Zemědělský svaz Olomouckého kraje pořádají ve čtvrtek dopoledne protestní jízdy zemědělců. V Olomouci projedou většinu hlavních ulic a setkají se u hlavního nádraží. Pořadatelé předem zdůrazňují, že jejich cílem je „zpomalit dopravu a upozornit veřejnost na naši skutečnou situaci“.

Ilustrační foto: Kornelia-Laubach from Pixabay.com

„Neplánujeme extrémní projevy odporu jako naši kolegové v Paříži či Bruselu v podobě zapalování pneumatik, vypouštění močůvky či kydání hnoje na veřejná prostranství nebo úřední budovy. Naše stroje s transparenty se budou pohybovat s největší pravděpodobností na hlavních úsecích měst Olomouc, Prostějov, Šumperk a Přerov, v případě okresu Jeseník jde o podporu akce na hraničním přechodě Bílý Potok,“ vzkazují pořadatelé. Zdůrazňují, že jejich řidiči budou koordinováni a budou respektovat volný průjezd vozidel záchranných složek. Dodávají, že ke zpomalení dopravy přistupují v čase od 10 do 12 hodin, tedy v době, kdy jsou studenti a žáci ve školách a většina pracujících v zaměstnání.

Do Olomouce přijedou zemědělská vozidla ze čtyř směrů – od Hněvotína, od Příkaz, ve směru od Šternberka a konečně ze směru Velký Týnec. Na výchozích místech se sejdou v 8:30, u hlavního nádraží by se měly zemědělské stroje míjet okolo 10. hodiny.

Zemědělci protestují, podobně jako jejich kolegové v několika dalších evropských zemích, proti „nadměrné a stupňující se byrokracii, jejíž plnění a kontroly zatěžují zemědělské provozy“, proti nekontrolovaným dovozům zemědělských komodit do EU, které zahltily trh, proti tzv. Green Dealu, proti zvýšení daně z nemovitosti či proti pokračujícímu poklesu domácí produkce a potravinové soběstačnosti.

Trasa č. 1 - ve směru od Hněvotína – Topolany – tř. Míru - Pražská - kruhový objezd u Globusu - Pražská – Foerstrova – Albertova – Velkomoravská – Tovární – sjezd u Zory na ul. Jeremenkovu – u OD Senimo na ul. Pasteurovu – Komenského – Dobrovského – Na Střelnici – Dolní hejčínská – Ladova – Tomkova – Erenburgova – nájezd na Pražskou ul. a zpět.

Trasa č. 2 - ve směru od Příkaz – směr Křelov - Řepčín - Svatoplukova - Na trati - Erenburgova - Pražská - kruhový objezd u Globusu - Pražská – Foerstrova – Albertova – Velkomoravská – Tovární – sjezd u Zory na ul. Jeremenkovu – u OD Senimo na ul. Pasteurovu – Komenského – Dobrovského – Na Střelnici – Dolní hejčínská – Ladova – Tomkova – Erenburgova – nájezd na Pražskou ul. a zpět.

Trasa č. 3 - ve směru od Šternberka – směr Týneček – Chválkovická ul. – Pavlovická - U Podjezdu – Pasteurova - Jeremenkova – tř. Kosmonautů – 17. listopadu - tř. Svobody – Legionářská – Studentská – Dobrovského – Komenského – Pasteurova – a zpět

Trasa č. 4 - ve směru od Velkého Týnce – Velký Týnec (AGRA Velký Týnec) – Týnecká – Přerovská – Tovární – Jeremenkova – Pasteurova – Husova – 17. listopadu – Wittgensteinova - Holická – Tovární a zpět




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty