Traktorová promenáda Olomoučany nijak nenaštvala. Z chodníků zemědělcům mávali

Prý až dvě stovky traktorů a podobné zemědělské techniky brázdilo ve čtvrtek dopoledne ulice Olomouce. Zemědělci se několika trasami vydali k hlavnímu nádraží, kde se řady traktorů míjely a vyjížděly zase dál. U nádraží se houkalo, troubilo a mávalo, k žádným problémům ale nedošlo. U mnohých kolemjdoucích naopak přehlídka zemědělské techniky vyvolala sympatie či alespoň zájem. Největší potěšení z řad barevných traktorů měly děti.

Foto: Rej.cz

Podle ředitelky Agrární komory Olomouckého kraje Michaely Navrátilové přijelo do Olomouce 185 až 200 traktorů a další zemědělské techniky, v celém Olomouckém kraji se do protestu zapojilo asi pět stovek kusů techniky. "K žádnému kolapsu dopravy nedošlo, všechno proběhlo solidně, řidiči dodržovali pravidla. Víme jen o jednom případu, kdy měl někdo z účastníků protestu zdravotní indispozici," uvedla ředitelka Navrátilová. Žádné potíže nehlásila ani policie, která průběh protestu monitorovala a jejíž hlídky jely souběžně s hlavními proudy traktorů. 

Dnešní protestní jízdy pořádala Agrární komora a Zemědělský svaz a neměly tedy nic společného s pondělní akcí v Praze. Zemědělské profesní svazy chtěly v koordinaci s kolegy v dalších evropských zemích upozornit na nespravedlnost při přerozdělování evropských dotací, na nesmyslnost omezení, plynoucích z Green Dealu, na růst byrokracie, zvýšení daně z nemovitosti, příliv zemědělské produkce ze zemí mimo EU a podobně. Zástupci protestujících zemědělců se setkali s hejtmanem Olomouckého kraje Josefem Suchánkem, který potvrdil, že s nimi v části jejich požadavků souhlasí.  

Zemědělci už před dnešními protestními jízdami avizovali, že se snaží omezit ostatní řidiče jen symbolicky a proto také zvolili dobu konání na dopolední hodiny, kdy jsou děti ve škole a dospělí v práci. 

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty