Stranické jednání na radnici; podle primátora je v pořádku, podle opozice to byla chyba

Na celé dopoledne se dnes proměnily prostory sálu na radnici v klubovnu stranických špiček ANO v čele s Andrejem Babišem. O půl dvanácté pak následoval rovněž na radnici tiskový brífink, uvedený jako "tisková konference po jednání stínové vlády" ANO. Podle primátora Miroslava Žbánka z hnutí ANO je tato situace v pořádku a může pomoct Olomouci, podle jeho koaličních partnerů i opozičních stran je to naopak problém. V minulosti se žádná jednání orgánů jedné konkrétní politické strany nekonala.

Na tiskové konferenci hovořili Andrej Babiš, Karel Havlíček, Alena Schillerová, Klára Dostálová a Jana Mračková Vildumetzová výhradně o celostátních tématech, vesměs mimořádně kriticky vůči dnešní vládě Petra Fialy. Kritizovali ekonomické kroky vlády, legislativní práci, nedostatek investic i chystanou mimořádnou schůzi poslanecké sněmovny. Teprve primátor Miroslav Žbánek nastínil i témata samospráv, například souvislost s novelizací stavebního zákona, která bude mít dopad na stavební řízení, či zákon o rozpočtovém určení daní, který má vliv na plnění rozpočtů měst včetně toho olomouckého. 

O pořádání stranické akce na radnici si je primátor jistý, že je v pořádku. Srovnal ji s jakýmkoliv jiným politickým jednáním, jaká radnice během staletí zažila. "Jednám a potkávám se na radnici s ministry, kteří do Olomouce přijedou. Tyto návštěvy nerozlišuji podle politických stran, zda je dotyčný v koalici nebo opozici," řekl primátor pro ČTK a dodal, že na radnici zve i mnohé další politiky. Toto vysvětlení ale rozporoval právě obsah tiskové konference, i její uvedení jakožto brífinku po jednání stínové vlády hnutí ANO.    


Setkání špiček ANO na půdě historické radnice se nelíbilo opozičním ani koaličním stranám. Opoziční blok SPOLU, tedy strany ODS, KDU-ČSL a TOP09, už včera poslal primátorovi otevřený dopis, v němž se zastupitelé ptají na důvod, proč primátor přenechává prostory olomoucké radnice jedné straně a jejím PR aktivitám, a zda za využití radnice ANO městu platilo nějaký nájem. Nespokojení či překvapení byli i zástupci koaličních partnerů. 

"Jasně, radnici vede primátor Žbánek z ANO, který si na návštěvu může pozvat kohokoliv, ale využívat prostory radnice pro “jednání stínové vlády” či jiného stranického organu nám přijde přes čáru," napsali na FB Piráti Olomouc. "Budeme se tak ptát, kolik interní stranická akce ANO v prostorech radnice stála nebo jestli vůbec nedošlo ke zneužití radnice ve prospěch jednoho hnutí. Celá akce je o to pikantnější, že Sněmovna bude na mimořádné schůzi řešit bezpečnostní hrozby pro Českou republiku, mezi které se Andrej Babiš čím dál tím víc řadí, a zda platí pevné mezinárodní závazky, které jsou v životním zájmu naší země." Sám primátorův náměstek za Piráty Viktor Tichák uvedl, že o návštěvě Babiše a spol. předem nevěděl. "Bezúplatná zapůjčení prostor města k jakýmkoli aktivitám nepořádaným přímo městem samotným schvaluje vedení. Na poslední poradě vedení jsem nebyl přítomen, v zápisu jsem o zapůjčení nic nevyčetl. Je to pro mě nová informace," uvedl Viktor Tichák pro ČTK.    

"Nepokládám za vhodné, aby si kterákoliv z celostátních stran dělala celostátní PR na naší radnici," uvedl pro ČTK další z náměstků primátora Tomáš Pejpek, zvolený za hnutí ProOlomouc. Také on řekl, že o akci předem nevěděl. Také další náměstek Otakar Štěpán Bačák z hnutí SpOLečně uvedl, že by podle něj a jeho hnutí bylo vhodné, aby se jednání stínové vlády konalo jinde než na radnici. 

Olomoučtí Piráti s jednáním Babišova týmu na radnici spokojeni nebyli


 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty