Velikonoce v Muzeu Olomouckých tvarůžků. Kraslice, řezbář a tvarůžky

Loštické Muzeum Olomouckých tvarůžků je unikátní mapováním historie tohoto jedinečného moravského sýru a přibližuje návštěvníkům jeho výrobní proces od nadojení mléka až po expedici hotových výrobků k zákazníkům. Nyní chystá i speciální velikonoční program.

Foto: archiv

Vedle klasické muzejní péče o historii tvarůžků se loštické muzeum snaží návštěvníkům přinést i další zajímavosti, pořádá doplňkové akce pro školy i veřejnost či sezónní výstavy. Tou letošní letní je (polo)komiksové zpracování posledních desetiletí habsburského císařství s názvem Sbohem, monarchie s podtitulem Putování dlouhým 19. stoletím. Připravila ji Vědecká knihovna v Olomouci a o tvarůžcích či jejich výrobci Aloisi Wesselsovi je tam také řeč.

Muzeum ale také tradičně připravuje program na Velikonoce. Pro děti i dospělé jsou zde připraveny tvořivé dílničky a na pátek a sobotu zavítají do prostor u loštického náměstí dva tvůrci: na Velký pátek to bude od 10 hodin paní Věra Krejčová, která návštěvníkům přiblíží různé techniky malování i jiného zdobení kraslic. V sobotu pak představí výsledky svého umu a dovednosti řezbář pan Jaroslav Beneš. „Tvoří dlouhá léta a jeho loštický betlém se neustále rozrůstá o nové a nové figurky nejen lokálních osobností. Loni to byl Tomáš Baťa a král Tvarůžek III. Jakub Oliverius. Není tak vyloučeno, že ti, kteří k nám v sobotu zavítají, uvidí, jak se pod jeho rukama rodí figurka pro letošní uvedení do betléma,“ dodává vedoucí muzea Vladimír Kovář.

Muzeum má otevřeno denně od 9 do 18 hodin (poslední vstup 17:15), výjimečně má zavřeno v pondělí velikonoční.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty