Vysoká a elegantní jedle z Hluboček bude královnou letošních olomouckých Vánoc

Jako každý rok i letos ozdobí Vánoční trhy v Olomouci strom, který město daruje některý soukromý vlastník. Letos jde o zhruba třicet metrů vysokou jedli, kterou městu Olomouc věnovala rodina z Hluboček. Do Olomouce krásný strom dorazí už v neděli, výzdoba a rozsvícení je naplánováno na 21. listopadu.

Jedle z Hluboček v neděli poputuje do Olomouce / Foto: google maps

Přípravy na kácení stromu začnou v Hlubočkách v 7:00, zhruba v 9 hodin by se pak mělo začít se samotným kácením. Do Olomouce ale nepovezou strom v celé výšce třicet metrů, čeká ho mírné zkrácení. 

„Ještě před převozem na Horní náměstí bude totiž strom nutné zkrátit, kvůli bezpečnosti si netroufneme na náměstí stavět tak vysoký strom,“ uvedla Radka Štědrá, mluvčí olomouckého magistrátu. I tak bude ale letošní strom výrazně vyšší a urostlejší než v předchozích letech. Třeba vloni měl strom jménem Naděje výšku jedenáct metrů, o rok dříve byl strom u radnice jen o trochu vyšší.  

Náklad v podobě jedle bude při převozu přibližně 22 metrů dlouhý, 6 metrů široký a asi 4,5 metru vysoký. Odjezd rozměrného nákladu z Hluboček je naplánovaný asi na 12:00, na Horním náměstí strom dorazí kolem 13. hodiny.

Pokud byste náhodou chtěli sledovat jedli i přímo během náročného převozu, radnice zveřejnila také trasu její cesty z Hluboček do Olomouce:

Hlubočky, ulice Olomoucká 135 – Mrsklesy – Přáslavice (silnice 44318) – Olomouc (silnice 437 a 635) – ul. Lipenská – Tovární – Velkomoravská – Brněnská (směr z města) – křižovatka ul. Brněnská a Hraniční (otočení o 360º) – Brněnská (směr do centra) – Wolkerova – Havlíčkova – křižovatka Havlíčkova a tř. Svobody – Pavelčákova – Olomouc, Horní náměstí. 

Foto: google maps




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty