Dvě století starou střechu opravili pokrývači z rodiny, kde se řemeslo dědí po generace

Novou břidlicovou střechu má kaple sv. Jana Nepomuckého na Mrštíkově náměstí v Hejčíně. Kaple se nachází v ochranném pásmu městské památkové rezervace, proto bylo třeba opravu provést velmi profesionálně a citlivě k samotné památce. Prováděl ji držitel ocenění Nositel tradice lidových řemesel za obor pokrývačství tradičními krytinami Jaroslav Lakomý starší se svým synem. V jejich rodině se řemeslo dědí z otce na syna už neuvěřitelných 150 let.

Střecha kaple po odborné rekonstrukci | Foto: olomouc.eu

Kaple v pozdně barokním či klasicistním slohu pochází z roku 1821 a je tedy přesně dvě století stará. Bývala centrem návsi, které se kdysi říkávalo Hejčínské sady. 

Jako podklad k obnově střešní krytiny posloužila historická fotografie. Podle ní byla obnovená také věžička se zvoničkou a atika nad vstupním štítem. Zadávání zakázky však nebylo vůbec jednoduché, přičemž původní břidličná krytina včetně klempířských prvků dožívaly a práce nebylo možné dlouho odkládat.

Sehnat kvalitního řemeslníka trvalo hodně dlouho

„Práce s břidlicí klade vysoké nároky na kvalifikaci zhotovitele a většina pokrývačských firem se tomuto materiálu vyhýbá. Toto a navíc špatná situace ve stavebnictví v posledních dvou letech nám bohužel zkomplikovalo zadávání zakázky, kterou se nám podařilo vysoutěžit až napotřetí a práce byly zahájeny teprve v listopadu. Velký dík také patří komisi městské části, která na realizaci zakázky přispěla ze svého rozpočtu na estetizaci veřejného prostranství,“ popisuje náměstek primátora města Olomouce Matouš Pelikán.

Oprava střechy kapličky stála 410 tisíc korun bez DPH, z nichž částkou 100 tisíc korun ze svého rozpočtu přispěla také komise městské části Olomouc - Hejčín.

Foto: olomouc.eu


Původní stav střechy před rekonstrukcí | Foto: olomouc.eu

Střecha kaple po odborné rekonstrukci | Foto: olomouc.eu



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty