Street art festival: podloubí naproti kostelu svatého Mořice zdobí murálová malba berlínského dua

Určitě ji nepřehlédnete! Podloubí na rohu ulice 8. května a Zámečnické je zcela nově vyzdobené kvalitní nástěnnou malbou, a ne nějakými sprejerskými hloupostmi. Postarala se o to renomovaná dvojice berlínských výtvarnic, vystupujících pod názvem Die Geniesser. Výzdoba i následný koncert se odehrály v rámci Street Art Festivalu Olomouc.

Foto: Daniel Schulz

Umělkyně popisují svou malbu s názvem Reliéf takto: „Obraz s anonymním davem vyjadřuje silný pocit úlevy, který po pandemii všichni máme. Jde o to dostat se z izolace a znovu se k sobě vrátit, obejmout, tančit a prostě si jen užívat život naživo.“

Specifickou plochu na frekventovaném místě nabídli festivalu majitelé budovy po domluvě s městem Olomoucí. „Najít umělce, který by se do prostoru hodil stylem i technikou malby, byla výzva. Tím spíš, že se jedná o památkově chráněnou zónu. Když se ale do výběrového řízení přihlásilo výtvarné duo Die Geniesser, věděli jsme, že je vybráno,“ uvádí s úsměvem organizátorka festivalu, Romana Junkerová. 

Koncem června získala nový nátěr v podobě street artové malby i budova Telegraphu. Autorem je francouzský malíř a ilustrátor Vincent Chignier.

Festival vyvrcholí koncem září murálovymi malbami v centru města i u Galerie Šantovka. Nejbližší termín prohlídek olomouckého street artu je 11. srpna a jeho součástí bude i podvečerní panelová diskuse v rámci olomouckého Trienale SEFO. To se bude letos věnovat právě i tématu umění ve veřejném prostoru a vizuálním smogu. Začátkem srpna (10. 8.) proběhne Projekce filmu Gold along the banks s úvodním komentářem organizátorů a 11. 8. panelová diskuse s názvem SEFO: Umění ve veřejném prostoru, lekce street art.

Veškerý program s podrobnostmi je uveden na stránkách festivalu: https://streetart-festival.cz

DUO GENIESSER – bio Marie a Feline Grub jsou odjakživa spjaté s uměním. Vystudovaly uměleckou střední školu, pak film na univerzitě a od roku 2015 se věnují svému projektu Die Geniesser, jehož název v překladu znamená "někdo, kdo má zájem o rozkoš a ví, jak si ji (vědomě) užít".

Partneři festivalu: Město Olomouc, Olomoucký kraj, Univerzita Palackého, Moravské divadlo, Galerie Šantovka, Telegraph

Foto: Daniel Schulz

Foto: Daniel Schulz

Foto: Jan Vogl

Foto: Jan Vogl



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty