Odpoledne ve středověku. Olomoučtí Přemyslovci připravili akci s rytíři i králem Václavem III.

Další atraktivní akcí pro veřejnost, kterou připravil tým nadšenců v rámci projektu Milénium olomouckých Přemyslovců, bude zážitkové historické odpoledne pro rodiče i děti o životě ve středověku. Odehrají se zde vystoupení šermířů, komentované prohlídky katedrály, středověké vaření, výstupy na nejvyšší věž i divadelní představení.

Rytíři a další středověcí hrdinové se dostaví ke katedrále sv. Václava

Spolek Non Sancti pro vás připravil ukázky historických řemesel i přehlídku středověkých zbraní. Prohlédnete si historickou zbroj, zkusíte si uzvednout meč, můžete zažít, jak v dávných dobách pracoval tkadlec, kovář, brašnář, řezbář nebo písařka. Můžete si vyzkoušet jejich řemeslo a také ochutnat, jak se ve středověku vařilo a jedlo. Odpoledne vás zabaví vystoupení šermířské skupiny Adorea. Obléknete si šaty pro krále a královnu, ozdobíte si vlastní královskou korunu a mnoho dalšího.

Večer, přímo před olomouckým Dómem, uvede Agentura Lafayette reprízu divadelní inscenace Václav III. – O historii jedné královraždy Jana Sulovského o posledních okamžicích života krále Václava III., který byl jako velmi mladý před 715 lety v Olomouci úkladně zavražděn. Moderátorem a autorem projektu Milénium olomouckých Přemyslovců je profesonální průvodce a autor knihn o Olomouci Tomáš Kryl.

Připraveny jsou komentované prohlídky katedrály sv. Václava 6 x během odpoledne, vždy po půl hodinách, možnýá bude i výstup na nejvyšší Jižní dómskou věž v 15 hodin a 16 hodin, pouze pro dospělé zájemce, maximálně 15 osob.

Akce byla podpořena z rozpočtu Statutárního města Olomouce.

Program starých řemesel a dílen připravila olomoucká skupina Non Sancti

Non Sancti je skupina renesančního šermu s dlouholetou tradicí z Olomouce. Nabízí rekonstrukci středověké kuchyně, ukázky téměř zapomenutých řemesel, jako jsou tkadlec, brašnář, řezbář, kovář a písařka. V současné době se zabývá studiem a výukou historického pojetí šermu z období 15-16.století, nikoliv jeho prezentací divadelní formou pro diváky. Dále předvádí vzrušující Fireshow, vhodnou pro večerní a noční akce. https://www.facebook.com/Nonsancti/

Profesionální šermířský tým Adorea

Spolek Adorea byl založen v roce 1998. Zabývá se studiem, nácvikem, předváděním a popularizací šermu. Tvorbou choreografií, výukou scénického šermu a přípravou herců na akční scény. Zaměřují se na o co nejvěrnější zpracování historického šermu a bojových řemesel. V nácviku pomáhají jak dochované učebnice starých šermířských mistrů, tak i zkušenosti moderní kaskadérské školy.

Půjčovna a focení v historických dobových kostýmech

Zapůjčíme vám věrné kopie historických kostýmů, plášťů, šatů a přilbic, abyste se mohli alespoň na chvíli cítit jako králové a královny! Dětem i rodičům nabídneme kostýmy, které nám ochotně poskytla paní Janíková z Půjčovny kostýmů v Olomouci. Potom již zbývá pouze usednout na královský trůn a VYFOTIT SE! 

Vyrobit si můžete i svoji královskou korunu. Nůžky, papír, pastelky a fixy, děti si vyzdobí svojí vlastní královskou korunu a budou mít vzpomínku na tento den.

Václav III. – O historii jedné královraždy

Inscenace vznikla roku 2006 u příležitosti 700. výročí připomínky zavraždění posledního Přemyslovce na českém trůně Václava III. a poprvé byla odehrána přímo v den výročí tragické události 4. srpna 2006 na Václavském náměstí v Olomouci před katedrálou sv. Václava, nedaleko kapitulního děkanství, kde se královražda udála. Základní dramatický princip tvoří imaginární setkání několika historických osobností, které se v tomto složení nemohly nikdy sejít. A tak se v inscenaci kromě Václava III. a jeho otce Václava II. objevují také kněžna Libuše, historik František Palacký a Šašek. Inscenace je nastudována ve stylu jarmarečního divadla a snaží se prostřednictvím kontaktu hereckých představitelů s diváky komunikovat se současností. Inscenace je uváděna k 715.výročí, které letos uplyne od jeho smrti (1306) a u příležitosti projektu Milénium olomouckých Přemyslovců.

Osoby a obsazení:

Václav III. - Petr Kubes, Václav II. - Václav Bahník, Kněžna Libuše - Vlasta Hartlová

František Palacký - Jaroslav Krejčí, Šašek - Vladimír Hrabal

Scénář a režie: Jan Sulovský

Historické odpoledne ve středověku

  • 12.9. 2021 Václavské náměstí
  • 14.00 – 18.00 hod. historické odpoledne
  • 19.30 hod. Václav III. – O historii jedné královraždy
  • Krátký výlet pro malé i velké do středověkých časů, k tomu příběh Václava III.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty