Vyprodaná O2 arena, hit číslo 1 a nominace na Slavíka. "O tom se nám ani nesnilo," říká Tomáš Polák z O5 a Radeček

ROZHOVOR - Hrají skoro 30 let ve stejné sestavě a stejně tak dlouho poctivě makali a věřili, že jednou přijde úspěch. A přišel! Kapela O5 a Radeček na konci října odehrála koncert před vyprodanou O2 arenou, už šest týdnů vládne rádiovým žebříčkům s hitem Hory a stejná skladba je nyní nominovaná na Českého slavíka v kategorii Píseň roku. Jak si kluci ze Šumperka aktuální "zlatou éru" užívají? I to prozradil zpěvák TOMÁŠ POLÁK.

Patrioti. Kapela O5 a Radeček slaví republikové úspěchy, přesto její členové často upozorňují na svůj původ ze Šumperka a z jesenických hor. Foto: Pavlína Boráková

Kapele O5 a Radeček můžete poslat hlas do Českého slavíka v kategorii Píseň roku až do 21. listopadu. Stačí jednoduše kliknout ZDE

V současné době sklízíte jeden úspěch za druhým. Co z toho byl váš největší sen, který se vám nyní splnil?

Když jsme v roce 1994 s bráchou začali hrát, tak jsme měli sen vystoupit na folkovém festivalu Mohelnický dostavník. Kvůli tomu jsme kapelu založili. Tento sen se nám splnil hned ten samý rok. Takže všechno to další už jsou věci navíc. (smích) Samozřejmě jsme pak po nějakém dalším úspěchu toužili, ale musím přiznat, že o tom, co se děje kolem kapely teď, jsme nikdy ani nesnili. Nikdy jsem nevěřil, že budeme nominovaní na Slavíka, že budeme mít v řadě po sobě tři hity číslo 1 nebo že si zahrajeme v hale pro 16 tisíc lidí. 

Co z toho považujete za největší úspěch?

Největší úspěch je, že jsme spolu vydrželi ve stejné sestavě 30 let. Hrajeme spolu od dětství, Přemek s námi začínal v osmi letech. Ne vždy to bylo jednoduché a často se kapele moc nedařilo. Ale jsme takoví bráchové, co se mají rádi a kapela nás baví.   

Píseň Hory je aktuálně nejhranější skladba v českých rádiích a dokonce se ocitla v úzké nominaci na Českého slavíka. Čekali jste, že píseň o jesenických horách takto zasáhne posluchače po celé republice?

Vůbec. Chtěli jsme složit ódu na jesenické hory. Prostě obyčejnou písničku, která udělá radost všem, kdo rádi vyrážejí na hory. A najednou je z toho hit. Na píseň se začaly nabalovat další aktivity, takže vznikl celý projekt Hory.

Co všechno tento projekt zahrnuje?

Kromě písně a klipu chystáme koncerty na horách v rámci Hory Tour. Máme speciální horský merch. A taky jsme vymysleli s horolezcem Radkem Jarošem výzvu Český Everest, kdy lidé mohou nachodit po českých horách výškově 8848 metrů. Všechny informace o těchto aktivitách najdete na webu www.mamradhory.cz.  

Jak už jste zmínil, patronem celého projektu Hory je nejlepší český horolezec Radek Jaroš, který dokonce účinkuje i ve videoklipu Hory. Jak k této spolupráci došlo?

My jsme Radka znali a obdivovali už dlouho, je neskutečné, co dokázal. Ale seznámili jsme se až když jednou přišel na náš koncert. Pokecali jsme a mimo jiné nám řekl, že má mezi horolezci přezdívku "Radeček". Takže když jsme rozjížděli projekt Hory, byl pro nás jasnou volbou. Radek souhlasil a musím říct, že spolupráce s ním je skvělá a moc nás baví.

Před měsícem jste odehráli koncert před vyprodanou O2 arenou. Byli jste nervózní, nebo jste si hraní v největší hale naplno a bez stresu užili?

Nervozní jsme byli, ale koncert jsme si neskutečně užili. Když při naší nejstarší písni Praha fanoušci rozsvítili mobily a začali sborově zpívat refrén, tak se nám podlomila kolena. Moc bychom přáli každému muzikantovi tohle zažít. Vážíme si toho, že tohle můžeme prožívat. Nejen my, ale v O2 areně s námi byli naše rodiny a taky celý náš technický tým, zvukař Kuba, osvětlovač Kaša, obyčejní kluci tady od nás museli tuhle obří halu zvládnout technicky zajistit a taky že to parádně zvládli.    

Jaké jsou vaše další plány?

Brzy vyrazíme na Hory Tour, čekají nás také koncerty různě na vánočních akcích, na jaře vydáme novou desku a od května do října budeme hrát festivaly, na rok 2024 jich tam máme hodně. Moc se na to všechno těšíme.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty