Filharmonici dál bojují proti sloučení s divadlem. Chystají velký koncert v letňáku

V Olomouci pokračuje boj o budoucí podobu dvou hlavních a nejznámějších kulturních institucí. Vedení města už představilo vizi budoucí spojené instituce, zatímco odboráři z řad hudebníků Moravské filharmonie trvají na stanovisku, že sloučení je mimořádným rizikem a může vést až ke zničení osmdesátileté tradiční značky na kulturní mapě České republiky.

Letní kino bude v květnu dějištěm koncertu na podporu MFO

Na brífinku představili primátor Miroslav Žbánek s náměstkem Viktorem Tichákem a ředitelem Davidem Gernešem svou vizi budoucí spojené instituce. Model počítá s tím, že třísouborové divadlo a symfonický orchestr budou základními složkami pro fungování zastřešující instituce. Ta má mít ale podle autorů myšlenky i další funkce. Jedním z pilířů, má být pilíř vzdělávací, který zahrne vzdělávání formální i neformální. „Díky vytvoření stabilního finančního modelu bude možné podporovat všechny pilíře zřizované instituce tak, aby byl její potenciál naplňován. Strategie rozvoje kultury a kreativního průmyslu vidí Olomouc, která jde vstříc rozvoji trendů, a kulturní organizace ve městě jako ty, které systematicky posilují svou středoevropskou prestiž a cíleně rozvíjejí dostupný program pro všechny cílové skupiny,“ uvedl náměstek Viktor Tichák.

Situaci ale ilustruje fakt, že na brífinku nebyl nikdo za filharmonii, ani odboráři, ani její dosavadní ředitel. Zástupci obou odborových organizací, které zastupují hudebníky, se sice minulý týden sešli na radnici s vedením města, veřejně pak ale uvedli, že k žádoucí obnově důvěry v proces spojování divadla a filharmonie během určitě nedošlo a že nastal „spíše opak“.

Zástupci hudebníků jednají s vedením města | Foto: FB Zachraňte Moravskou filharmonii Olomouc

„Máme za to, že město v čele s primátorem Miroslavem Žbánkem prostřednictvím jeho náměstka pro kulturu Viktora Ticháka kope hrob jak samotné filharmonii, tak v širším pohledu olomoucké kultuře, jako takové. Dnes chtějí sloučit MFO a MDO, kdo ví, jestli za dva roky nesloučí divadlo se ‚zimákem‘ proto, aby pár milionů ušetřili. Všechna jednání s městem selhávají, protože činitelé nejsou schopni obhájit své nesmyslné kroky nejen před námi – filharmoniky, ale především před veřejností. Byli bychom velmi neradi, aby se z této události stala stejná fraška, jako například z parkovací politiky, kterou město naprosto nezvládlo. Na rozdíl od parkování by však poškození významu Moravské filharmonie mohlo být nevratné,” vysvětlil v magazínu Opera Plus Vojtěch Pospíšil, předseda Odborového klubu autonomní filharmonie.

Filharmonici nezůstávají jen u protestu, ale sami připravují velkou kulturní akci. Bude jí Koncert na podporu Moravské filharmonie Olomouc, který se má odehrát 20. května od 18 hodin v areálu letního kina. Na koncertě mají vystoupit nejen filharmonici, ale i jiní olomoučtí hudebníci a další známé osobnosti. Bližší program se teprve tvoří, informace budou přicházet postupně a podle organizátorů je vše trochu hektické. Na stránce Zachraňte Moravskou filharmonii Olomouc mezitím hudebníkům vyjádřily podporu různé osobnosti, například Václav Hudeček, Ondřej Soukup, Václav Marhoul či Jaroslav Hutka, už vloni dostalo město petici a také otevřený dopis sedmdesáti osobností.

O spojení divadla a filharmonie se začalo jednat v průběhu loňského roku, původně byla jako hlavní motiv uváděna snaha najít efektivnější a úspornější formu provozu. Kritici nápadu na sloučení argumentují tím, že by zřizovatel obou institucí měl místo slučování raději usilovně hledat možnosti spolufinancování z dalších zdrojů.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty