Velké stěhování. Obří trůn se přesunul od katedrály ke kostelu svatého Mořice

Velké stěhování se odehrálo v Olomouci v rámci Sculpture Line, výstavy sochařských děl v plenéru. Trůn sochaře Antonína Kašpara mohou nyní lidé potkávat a prohlížet si na náměstíčku před kostelem svatého Mořice, kam se přesunul z Václavského náměstí od dómu. Zde tento výrazný artefakt budil pozornost už od loňského roku.

Foto: Rej.cz

Trůn autora Antonína Kašpara je jeho připomenutím tisícileté tradice křesťanské kultury v Evropě a v naší zemi. Autor svou sochou připomíná základní pravidla mezilidských vztahů a slušného chování člověka k člověku. To vše je obsaženo v desateru přikázání.

Kašparův ocelový Trůn zobrazuje také místo, které má v sobě každý z nás, jakýsi pomyslný piedestal, na nějž si můžeme dosadit své představy, touhy, přání, tajné myšlenky nebo třeba i něco, co bychom rádi řekli nahlas nebo vykřičeli do světa, jen nevíme jak.

Proč právě kříž? Autor ve své sochařské tvorbě často používá tento výrazný archetypální znak. Jak sám říká, v jeho pojetí se nejedná pouze o náboženský symbol, ale chápe ho také jako jakýsi základní bod, který vznikl protnutím dvou čar, jako zobrazení výrazů Jing a Jang, Já – Ty, Ona – On, Ona – Ono atd. Tato socha vznikla v roce 2016, o dva roky později na ni autor umístil tři reliéfní nápisy, tři tázací věty. Tím dále posunul možnosti souvislostí a výkladů symboliky tohoto díla. Chápání těchto souvislostí ponechává sochař na vnímavosti a individualitě každého z nás.

Dílo bylo v rámci Sculpture Line instalováno ve spolupráci s Olomouckým krajem a městem Olomouc. Jen o kousek dál, v Opelatlově ulici, se díky stejnému projektu vznáší Andělé moří neboli manty sochaře Michala Trpáka. Ve Chválkovicích je pak vystaveno dílo Avarice švýcarského sochaře Marca Mosera. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty