Kam s nimi? Odstrojené vánoční stromky budou z ulic odvážet technické služby

Technické služby města Olomouce se i letos postarají o svoz vánočních stromků. Poprvé vyjedou pro odložené vánoční stromečky do olomouckých ulic v pátek 7. ledna. Stromky z domácností nepatří do zoologické zahrady, protože pro zvířata mohou představovat bezpečnostní riziko. Stromky proto musí do kompostárny.

Ilustrační foto: olomouc.eu

Odstrojené vánoční stromky mají lidé ukládat vedle kontejnerových stanovišť na odpad, a to nejlépe z volně dostupné travnaté plochy. Vozy technických služeb pro ně poprvé vyjedou v pátek 7. ledna, další svozy budou následovat v nepravidelných intervalech dle potřeby až do 14. ledna. V termínu od 18. do 28. ledna pak budou pracovníci technických služeb odvážet odložené stromky společně se zimním vývozem bioodpadu. Od února je odvezou spolu s komunálním odpadem.

„Odstrojené stromky je nejlepší odložit ke kontejnerovému stání na odpad, ale odevzdat je mohou lidé i ve sběrových dvorech v Neředíně a v Hodolanech. Stejně tak je možné stromky i nastříhat a dát do nádob na bioodpad nebo je položit vedle nich,“ popisuje Hana Vacová z Technických služeb města Olomouce.

Do zoologické zahrady ani do lesa nepatří

Dosud rozšířený mýtus, že odložené vánoční stromky mohou sloužit i jako zpestření stravy v zoologických zahradách, neplatí! Nelze totiž zaručit dokonalé odstrojení stromečků a zvířata by se mohla o kovové háčky poranit.

Ze stejného důvodu se zakazuje zavážet je do lesa, aby nedošlo k ohrožení zvěře. Všechny vánoční stromečky, které z Olomouce odvezou technické služby, tak skončí na kompostárně. „Ta si poradí i s drobnými kovovými háčky zbytky ozdob i staniolem,“ ujišťuje Hana Vacová.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty