OLOMOUC – MĚSTO SUPERHRDINŮ. Nová kampaň s komiksovými postavami olomouckých osobností

Olomouc letos slaví dvě významná kulatá jubilea. Je to přesně 400 let, co byla svatá Pavlína prohlášena za patronku města, a zároveň letos uplyne 450 let od založení univerzity, která je s letopočtem 1573 druhá nejstarší v zemi. Obě výročí teď připomínají tabule na hlavních příjezdových trasách do města a na výpadovkách. Komiksově laděné pojetí znázorňuje repliky mezi „otcem národa“ Palackým, po němž obnovená univerzita nese jméno, a svatou Pavlínou.

Také svatá Pavlína bude vítat návštěvníky Olomouce | Zdroj: olomouc.eu / Ticho762

Zatímco Palackého podoba je známá i z českých bankovek, mučednice svatá Pavlína, jako většina svatých, nikdy věrně zobrazena nebyla. „Obrazy svatých používají tradičně pro rozlišení různých atributů. U svaté Pavlíny to je palmová ratolest,“ vysvětlila mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá. Palacký je zachycen v mladém, studentském věku a připomíná Supermana. „Nechtěli jsme důstojného Františka Palackého současné studentské generaci představovat jako zaprášenou, zkostnatělou historickou postavu. Má mnohé zásluhy, které lze označit ve své době za hrdinné. Chceme, aby byl pro mladé inspirativní a komiks se superhrdiny je v tomto ohledu ideálním komunikačním prostředkem,“ prohlásil mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant.

Superhdinkou v přeneseném smyslu i svatá Pavlína, jejíž ostatky dostali v roce 1623 představitelé jezuitské univerzity od papeže Řehoře XV. „Její uctívání v procesí pomohlo zahnat v Olomouci mor, proto se stala patronkou města,“ připomněla Radka Štědrá. Podobu obou superhrdinů ztvárnil grafik vystupující pod jménem Ticho762. „Svaté Pavlíně jsem dal jen prostý starověký šat a její rysy nepřipomínají nikoho konkrétního, tvář vznikla kombinací předloh, nevyužil jsem žádný jediný portrét,“ popsal Ticho762.

Velkoplošné tabule umístěné na olomouckých příjezdových silnicích či výpadovkách jsou první zmínkou, resp. prvním užitím vizuálu superhrdinů. Univerzita jej bude dále rozvíjet při stěžejních akcích jako je majáles nebo studentské setkání na začátku akademického roku Meet UP. Radnice chce komiksovou svatou Pavlínu používat i při Svátcích města a dalších oslavách. Obě instituce chtějí superhrdiny roku 2023 nabídnout zároveň i v podobě suvenýrů.

Také svatá Pavlína bude vítat návštěvníky Olomouce, případně se s nimi loučit. | Zdroj: olomouc.eu / Ticho762

František Palacký bude vítat návštěvníky Olomouce, případně se s nimi loučit. | Zdroj: olomouc.eu / Ticho762

František Palacký bude vítat návštěvníky Olomouce, případně se s nimi loučit. | Zdroj: olomouc.eu / Ticho762



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty