Skrytá krása středověkých rukopisů láká. Vystaví také Olomouckou knihu věšteb!

Dosud ukryté středověké rukopisy s kráýsnými iluminacemi a někdy také s tajuplným obsahem přestaví už brzy veřejnosti Vlastivědné muzeum Olomouc. Chystá i tajemnou Olomouckou knihu věšteb!

Olomoucká kniha věšteb | Foto: VMO

Naskytne-li se nám příležitost nahlédnout do nitra středověkých rukopisů, nezřídka kdy nám vyjeví pestrobarevnost a lesk svých iluminací. Tak je tomu i u souboru zvenčí nenápadných pergamenových a papírových kodexů ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci, které doposud zůstávaly zrakům veřejnosti skryté.

I proslavený a taji opředený kus, tzv. Olomouckou knihu věšteb (Olmützer Losbuch), mohlo publikum na Moravě shlédnout naposledy před více jak dvaceti lety. Jedná se o německy psanou knihu z počátku 15. století, která vznikla patrně ve Švábsku. Odvolává se na antické filosofy a učence Cata, Aristotela, Platona a Vergilia a na starozákonní proroky a poskytuje rady a návody k výkladům znamení a věštbám. 

Připravovaná výstava si klade za cíl představit ty ukázky středověké knižní kultury, které byly doposud uzamčeny v trezorech a nedostaly možnost oslnit dokonalým provedením svých ilustrací. Začíná už 27. ledna! 


Skrytá krása: Středověké rukopisy z našich sbírek

  • 27. 01. 2023 – 23. 04. 2023
  • Vlastivědné muzeum v Olomouci, Handkeho sál

Olomoucká kniha věšteb | Foto: VMO

Olomoucká kniha věšteb | Foto: VMO

Iniciála z misálu ze 2. čtvrtiny 13. století | Foto: VMO



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty