Hudební hvězdy: Rok české hudby, 200 let od narození Bedřicha Smetany a Moravská filharmonie

Moravská filharmonie Olomouc se připojuje k Roku české hudby. Ten se nese v duchu motta Hudba jsme my a zároveň připomíná 200 let od narození Bedřicha Smetany. Oslavy nabídnou široké spektrum hudebních žánrů od klasiky přes lidovou hudbu až po jazz a alternativu. Nezapomenutelný jazzově laděný Novoroční koncert byl jen začátkem mnoha dalších koncertních zážitků v Moravské filharmonii Olomouc. Únor zahájil v olomoucké Redutě jeden z ambasadorů Roku české hudby 2024 houslový virtuóz Josef Špaček. Co dalšího přinese tato koncertní sezóna?

Tamara Stefanović, klavíristka světového renomé, bude hostem Moravské filharmonie Olomouc

V polovině února program pokračoval třetím koncertem hlavní abonentní řady Moravské filharmonie, kde jako sólista vystoupil barytonista Tadeáš Hoza. Zazněla Orchestrální suita z opery Příhody lišky Bystroušky Leoše Janáčka, jejíž úprava vyšla z pera Václava Talicha. Společnost jí dělala díla rodáka z českých zemí Gustava Mahlera, jehož profesní působení v Olomouci činí neoddělitelnou součást hudebních dějin hanácké metropole. Vedle jeho první symfonie Titan byl zařazen i výběr ze skladatelových Písní z mládí, a to v orchestraci šéfdirigenta Moravské filharmonie Z. Hamara.

Další vrcholný okamžik představuje koncert Něha a temperament české hudby 1. března, kdy do olomoucké Reduty dorazí hvězda kontrabasu Roman Patkoló a kytaristka Miriam Rodriguez Brüllová. Společně zahrají Dvojkoncert Bruromano Sylvie Bodorové pod vedením Roberta Kružíka. Beseda s oběma umělci se koná v 18 hodin v Mozartově sále v den koncertu. „Úplnou raritou bude Dvojkoncert Sylvie Bodorové, skladatelky, jejíž tvorba napříč meridiány ohromuje svou bezprostředností a také balkánskými rytmy i židovskou a romskou melodikou, kterými je prosáknuta. Dvojkoncert pro kytaru a kontrabas zkomponovala v roce 2019 přímo na míru dvou umělců, které u nás přivítáme,“ sdělila dramaturgyně filharmonie Ivana Kalina Tabak.

Jiří Vodička

Dále Olomouc obohatí brilantní houslista Jiří Vodička 19. března skladbami komponovanými pro smyčcový komorní soubor hned tří velikánů české hudby (Dvořák, Suk, Janáček). Spolu s hudebníky Moravské filharmonie Olomouc rozezní Červený kostel v Olomouci.

Finální večer koncertní řady „Patriot“ Moravské filharmonie věnující se tradičněji zaměřenému publiku a nesoucí se ve znamení všeho, na co v Olomouci můžeme být hrdí, přinese vystoupení olomouckého rodáka – pianisty a skladatele Marka Keprta pod taktovkou Petra Vronského 18. dubna od 19 hodin v Redutě.

Marek Keprt

V úplném závěru koncertní sezony 10. května za klavír usedne Tamara Stefanović, vysoce respektovaná klavíristka, která si získala uznání publika po celém světě díky svým excelentním recitálům, stejně jako svým úspěchům jako komorní hráčka a sólistka při spolupráci s předními světovými orchestry. Je známá nejen svou virtuozitou, ale také schopností promýšlet a interpretovat náročné hudební programy. Moravská filharmonie provede se svým šéfdirigentem Zsoltem Hamarem velkolepou Symfonii č. 7 Antonína Dvořáka.

V oslavách Roku české hudby bude Moravská filharmonie pokračovat po celý rok 2024 i mimo Olomouc. Česká hudba je dlouhodobě jedním z nejdůležitějších vývozních artiklů, proto jsou naplánovaná zahraniční turné konkrétně do Maďarska, Chorvatska a do Polska, kde bude MFO českou hudbu prezentovat také.

Kompletní program a více informací je k dispozici na www.mfo.cz.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty