Nejlepší obrazy ze sbírek olomouckých biskupů a arcibiskupů jsou vystaveny celé léto v paláci!

Už jste se byli podívat v Arcibiskupském paláci na výstavu K oslavě a potěše? Pro všechny milovníky klasického výtvarného umění ji připravila společně Arcidiecéze olomoucká s Muzeem umění Olomouc a po celé léto bude představovat vzácné sbírky olomouckých biskupů a arcibiskupů. Jde o určitou náhradu za dočasně uzavřené arcidiecézní muzeum, kde probíhá rekonstrukce.

Foto: MUO/Markéta Lehečková

Výběr zajímavých děl různých uměleckých oborů a stylů je od 17. června 2021 pod názvem K oslavě a potěše. Umělecké sbírky olomouckých biskupů a arcibiskupů k vidění v Arcibiskupském paláci v Olomouci.

V době, kdy jsou kvůli probíhajícím rekonstrukcím zavřena obě Arcidiecézní muzea, v Olomouci i Kroměříži, nabízí olomoucký Arcibiskupský palác možnost nahlédnout do třísetleté historie uměleckého sběratelství a mecenátu olomouckých biskupů a arcibiskupů. Výběr zajímavých děl různých uměleckých směrů a oborů je přístupný jako klasická výstava v prostorách paláce od 17. června do 28. září.

Sbírka zahrnuje množství děl staré evropské malby, z nichž podstatnou část tvoří italské a nizozemské obrazy. Její další nezanedbatelnou součástí je také bohatá kolekce staré kresby a grafiky, iluminovaných středověkých rukopisů, knih a hudebnin. Pominout nelze ani bohatou kolekci uměleckého řemesla obsahující nábytek, porcelán, keramiku, fajáns, sklo, hodiny a slonovinové řezby.

„Lidé si tuto expozici budou moci projít bez průvodce, galerijním způsobem, a to nezávisle na běžných prohlídkách dalších historických sálů,“ říká vedoucí arcidiecézního Centra pro kulturu Martin Kučera a dodává: „Otevřeno je denně kromě neděle od 10 do 12 a od 13 do 18 a pro prázdninové měsíce uvažujeme také o zavedení provozu v neděli od 13 do 18 hodin – záležet bude na zájmu veřejnosti. Lístky si lze zakoupit i pomocí rezervačního systému na webu www.arcibiskupskypalac.cz"

Tři staletí uměleckého mecenátu

Skutečným zakladatelem sbírky byl biskup Karel z Lichtensteinu-Castelcorna (1624–1695), který na olomoucký stolec usedl roku 1664. Jeho zájem o umění hlavně v pozdějších letech přesáhl horizont dobově běžné potřeby aristokratické reprezentace. Biskup sehrál na Moravě roli inspirátora v oblasti uměleckého mecenátu a budování uměleckých sbírek pro své církevní, politické i rodinné milieu. Celou svou uměleckou sbírku se rozhodl odkázat darovací smlouvou z roku 1691 olomouckému biskupství.

Dalším z arcibiskupů, který kolekci významně obohatil, byl kardinál Bedřich z Fürstenbergu (1813–1892), za jehož episkopátu se rozvíjela především stavební činnost budováním nových kostelů v olomoucké arcidiecézi. Fürstenbergovy akvizice sice nebyly početné, ale jednalo se o kvalitní italská díla zakoupená u římských starožitníků.

Nezanedbatelným rozšířením arcibiskupské sbírky byly také umělecké nákupy Fürstenbergova nástupce Theodora Kohna (1845–1915). Ten v historizujícím stylu upravoval olomoucké i kroměřížské arcibiskupské sídlo a vybavoval je novým mobiliářem i uměleckými předměty, snažil se dodat ztraceného lesku a reprezentativnosti Arcibiskupskému paláci. Sem také směřovala umělecká díla získaná arcibiskupem v průběhu jeho pobytů v Římě.

Posledním sběratelem velkého formátu na olomouckém biskupském stolci byl arcibiskup Leopold Prečan (1866–1947). V jeho případě můžeme hovořit o skutečné vášni pro umění. Kvantita jeho nákupů určených zejména pro olomouckou rezidenci a pro vlastní vilu na Svatém Kopečku byla nebývalá a zahrnovala celou škálu uměleckých předmětů od skla, porcelánu, kameniny, hodin, slonovinových řezeb, maleb starých mistrů až po současné moravské umělce, které Leopold Prečan hojně podporoval.

Na tuto tradici významných biskupů–sběratelů navazuje současná spolupráce Arcibiskupství olomouckého, představovaného arcibiskupem Janem Graubnerem, s Muzeem umění Olomouc, které prostřednictvím Arcidiecézních muzeí v Olomouci a Kroměříži představuje odbornou instituci, pomáhající již více než dvě desetiletí spravovat a prezentovat arcibiskupské sbírky. Současná výstava je jedním z výsledků této spolupráce.

Otevřeno je denně, kromě neděle, od 10.00 do 17.00.

Foto: MUO/Markéta Lehečková


Foto: MUO/Markéta Lehečková

Foto: MUO/Markéta Lehečková



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty