Dům, kde kdysi stávala první olomoucká radnice, dostává konečně novou důstojnou fasádu

O domě v ulici 1. máje č. 5 jsme už psali. Na místě, kam dnes chodí lidé pro rohlíky a další potraviny, stával kdysi objekt, v němž sídlila úplně první olomoucká radnice. Konšelé jej zřejmě v roce 1411 v souvislosti se stavbou radnice na Horním náměstí prodali. Dům byl ještě nedávno zašlý a hodně nenápadný, postupně se ale mění. I když z domu prozatím zmizelo lešení, opravy nejsou u konce.

Nová fasáda je zatím hotová jen z části| Foto: Rej.cz

Podstatnou částí loni prováděných prací byla oprava střechy historického domu. Ta je hotová, dům má opravenou střechu a novou střešní krytinu. Stavební firma HB Delta následně rekonstruovala i římsu pod střechou a v té souvislosti se s investorem dohodlo, že bude opravena i fasáda na straně do ulice 1. máje. Jenže, jak nám stavbyvedoucí z této firmy řekl, do Vánoc se to nestihlo a tak stavební firma uklidila lešení. Někteří kolejmdoucí si pak říkali, že je fasáda opravená dost ledabyle. Je to jinak, dílo totiž není hotové. 

Zedníci se na místo vrátí na jaře. Dokončí přízemní část zdi a kamenné prvky, které na fasádě jsou, zejména portál u vjezdu do dvora. Pokud jde o stranu do vedlejší ulice Mlčochovy, tam je ještě podle informací od majitele nemovitosti budoucnost "s otazníkem".

Opravy domu jsou totiž finančně náročnější než se původně zdálo. Je tedy možné, že nová krásná fasáda bude i po jarním dokončení rekonstrukce prozatím zdobit jen část budovy směrem do hlavní ulice. 

Na první olomouckou radnici město dávno zapomnělo

Dnešní objekt na rohu ulic 1. máje a Mlčochovy tvoří trojkřídlá renesančně-barokní palácová budova se starším jádrem. Sklepy jsou gotické, s klenbami. Podle ústního podání existuje průchod sklepením mezi jednotlivými domy na této straně ulice a ten dle místní legendy vede až ke katedrále. 

Část Soudní ulice na kresbě z barokního období, bývalá nejstarší radnice je označena číslem 7. | Zdroj: Milan Tichák, Olomoucké procházky

Do dvora vstupujeme kamenným vstupním portálem, fasádu, dnes notně zašlou, zdobí štukové šambrány s uchy a kapkami a rovnými nadokenními římsami. Sklepy jsou gotické, klenuty valenými klenbami, radikálně přestavovány v renesanci a baroku. Přízemní prostory jsou klenuty křížovými klenbami, jednotraktové dvorní přístavby jsou zaklenuty barokními valenými klenbami s nepravidelně umístěnými trojúhelnými výsečemi.

V domě se scházela v 14. století olomoucká městská rada, a teprve roku 1411, když se rada přestěhovala do nové radnice na Horním náměstí, tento dům jako nepotřebný konšelé prodali. Koupil je mimochodem jeden z nich, radní Mertlin z Boskovic, za 32 hřiven. Musíme ovšem dodat, že v těch časech stavba vypadala úplně jinak než dnes, byla menší a jednodušší, jako ostatně většina gotických domů ve městě.

Současnou palácovou trojkřídlou dispozici domu dala zásadní renesanční přestavba v 16. století a následně barokní úpravy. Dům v následujících staletích patřil církvi. Ve 20. století v něm sídlil koloniál a prodejna potravin je tady až dodnes. Ještě v polovině minulého století zde dokonce pražili kávu, dodnes jsou ve stropě skladu háky na zavěšení sítí s kávou. Uvnitř domu sídlí různé organizace, v pravé části parteru je druhá prodejna. 

První radnice stála v Soudní ulici, která dostala jméno podle svátku práce teprve ve 20. století. O pár desítek metrů dál stojí další nárožní dům, kde býval pro změnu zemský soud pro moravské šlechtice. Více o historii budovy a bývalé Soudní ulice najdete zde

Grafika ze 70. let 19. století ukazuje část tehdejší Soudní ulice. Druhý dům zleva stojí na místě bývalé olomoucké radnice. 

Záběr starý zhruba 15 let z archivu skvělého olomouckého tvůrce | Foto: Olomoucký Fotograf



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty