Užijte si pořádný masopust s medvědem, zabijačkou a ve Velké Bystřici i s kluzištěm!

Masopust v Olomouci se sice už odehrál, ale pro každého, kdo má lidové tradice, zábavu a zabijačkové speciality rád, máme další tipy. Skutečná masopustní sobota je právě tato a tak se můžete vypravit jen kousek od Olomouce do Velké Bystřice, do Litovle a na další místa.

Masopust ve Velké Bystřici

Vyrazit můžete například do litovelského muzea. Akce proběhne od 10  do 15 hodin. Bonusem je, že bude celé muzeum během masopustní zábavy přístupné zdarma. Ve dvoře muzea se odehraje ukázka zpracování zabijačkových produktů a ochutnávka teplých i studených zabijačkových specialit. Nachystáno bude venkovní posezení, výčep piva i nealko  nápojů.

Zakoupit domů si lze předem připravené jitrnice, tlačenku, prejt, bílou polévku a další produkty ze zabijačky. Vše v prodeji bude předem zpracováno v rámci potravinářského provozu kvůli nařízením Státní veterinární správy. Návštěvníci jsou zváni i dovnitř muzea, kde si mohou volně prohlédnout všechny expozice nebo se s dětmi zabavit v muzejní dílničce v přízemí, kde si budou tvořit masky.

Pořadatelé z litovelského muzea prosí veřejnost jen o dvě věci - na polévku si přineste vlastní nádobu, a počítejte s tím, že v případě, kdy budou zabijačkové produkty všechny rozprodané, může akce skončit dříve než v avizovaných 15 hodin.


Ve Velké Bystřici se odehraje vše úplně podle tradičních pravidel včetně hanáckého masopustního průvodu. „Zhosta chaso, zhosta, konec masopusta, ostatke se krátijó, jož se nenavrátijó!“ bude znít na Zámeckém náměstí, kde se maškary vydovádí třeba i na zdejším kluzišti! Náměstí provoní zabijačkové dobroty i masopustní koblihy a odpoledne vyrazí maškary i s medvědem do ulic. Můžete ochutnat horkou zabijačkovou polévku přímo z kotle, jitrnice, jelita, tlačenku, klobásy i další voňavé speciality. Po dobrém jídle zpestří dopoledne vystoupení bystřických folklorních souborů a malé děti pobaví vystoupení kejklířů. Průvod maškar vyrazí z náměstí hned po skončení programu. Trasa masopustního průvodu: Zámecké náměstí – ČSA – Svésedlická – Týnecká – ČSA – Nádražní II. – Tovární – Kozinova – přes park zpět na Zámecké náměstí.

Bystřický masopust se zabijačkou se koná v sobotu od 10 hodin na Zámeckém náměstí. Kluziště a půjčovna bruslí budou v provozu od 13 hodin. 

Masopustní veselí se koná i na dalších místech v regionu. Vyrazit můžete třeba do Šternberka, kde se bude zábava konat už od 8 hodin na Hlavním náměstí a masopustní průvod má sraz v 9,00 před ZŠ Dr. Hrubého,  nebo do Přerova na náměstí TGM, kde je slavnostní předání masopustního práva chase plánováno na 9,00. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty