Čtyřiceti malým dětem, které utekly před válkou, pomohou lektorky z Moravského divadla Olomouc

Pomoct malým dětem, které s rodinami utekly z okupované části Ukrajiny do Zakarpatské Koločavy, chce zajímavý nový projekt, do kterého se zapojilo i Moravské divadlo Olomouc. Autorem projektu je nezisková organizace Přes hranice EU z. s. a vedle olomouckých divadelníků se na něm podílí i Divadlo Drak z Hradce Králové. Malé děti se dočkají Divadla hrou s Koločavou.

Foto: archiv

O prázdninách připraví divadelní lektorky interaktivní program pro děti, které byly s rodinami přestěhované z válkou postižených oblastí na Ukrajině do západní části země. Chtějí hravou formou usnadnit integraci těchto dětí v novém prostředí.

Spolu s místními dětmi se dle svého přání zapojí do pěveckých a hereckých aktivit, budou vyrábět kulisy, kostýmy apod. Středobodem her se stanou hudební pohádky Miniopery, které budou přeloženy do ukrajinštiny. Na realizaci projektu zřídila organizace sbírku s cílovou částkou 132 tisíc korun. Projekt je možné podpořit do 21. července na transparentní účet.

POMŮŽOU ČTYŘICETI DĚTEM

Do Koločavy pojednou jako dobrovolnice divadelní lektorky Moravského divadla Eva Krupařová a Jana Posníková, které připraví a zajistí společně se třetí zapojenou lektorkou Janou Nechvátalovou z divadla Drak program. Workshopu se dále zúčastní tři tlumočnice a koordinátorka.

Jedním z regionů, kde neziskovka Přes hranice EU intenzivně působí, je Zakarpatská Ukrajina. V rámci projektu Kolektivní ubytování osob se ztíženou možností návratu organizace s pomocí Člověka v tísni a Člověka v ohrožení zrekonstruovala 24 objektů v celé Zakarpatské oblasti, jež poskytují zázemí více jak tisíci osob, které z jejich domovů vyhnala válka. „V Koločavě jsme takto opravili čtyři objekty, kam se mohly tyto rodiny z provizorních ubytování přestěhovat a osamostatnit se. Jedná se asi o čtyřicet dětí. Díky dlouholetému působení naší organizace v této oblasti, máme s tamními úřady, školami a obyvateli navázané přátelské vztahy. Projekt, jehož cílem je propojit děti s místními vrstevníky a pomoci jim zvyknout si na nové prostředí a kolektiv, rádi přijali,“ uvedl předseda organizace PŘES HRANICE EU Radim Kupec, který je iniciátorem mezinárodní dohody o podpoře ve zdravotnictví v tomto regionu.

DĚTI SI SAMY VYBEROU, DO ČEHO SE ZAPOJÍ

„Přes všechny zkušenosti s prací s dětskými kolektivy a dětmi v krizových situacích jsme si plně vědomy, že krize, kterou způsobil válečný konflikt na území, které považovaly za bezpečný domov, vyžaduje naprosto speciální přístup. Proto bude celý program koncipován jako hra v té nejryzejší podobě. Přejeme si děti zapojit do nejrůznějších úloh, nejen hereckých nebo pěveckých, bez tlaku na výkon. Samy si budou moci vybrat, na jakých z nich se chtějí podílet, dle svých možností, přání, možná i aktuálního stavu,“ přiblížila Eva Krupařová, hlavní divadelní lektorka Ateliéru Moravského divadla Olomouc, která s organizací PŘES HRANICE EU spolupracuje jako dobrovolnice už několik let.

„Budeme volně vycházet z představení Miniopery pánů Uhlíře a Svěráka, které máme od minulého roku v repertoáru a ve kterém účinkují vedle dospělých i děti. Jedná se o tři pohádky, což umožňuje pružně reagovat na počet dětí, které budou mít zájem se zapojit. Miniopery pro tento projekt přeložíme do ukrajinštiny,“ dodala Jana Posníková, členka činohry Moravského divadla a divadelní lektorka.

ŽÁDNÉ VEŘEJNÉ PENÍZE, JEN DARY DOBROVOLNÍKŮ

Projekt dále pracuje s vizí přivést na podzim děti z Koločavy do České republiky a připravit pro ně týdenní program, jehož vrcholem bude společné speciální uvedení Minioper pro ukrajinské rodiny, které se z důvodu války přestěhovaly do České republiky.

Organizace PŘES HRANICE EU z.s. nečerpá peníze z žádných veřejných a státních dotací. Prostředky získává od individuálních dárců a firem. Funguje na dobrovolné bázi, žádná pozice není placená. „Pro realizaci první fáze projektu Divadlo hrou s Koločavou jsme zřídili speciální sbírku s transparentním účtem 2102166078/2010 (zpráva pro příjemce „Divadlo“). Projekt můžete podpořit do 21. 7. Cílová částka, která pokryje na náklady na cestu, stravu, ubytování, materiál a občerstvení pro děti, je 132 tisíc korun,“ shrnul Radim Kupec.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty