Barokní červenec rozezní krásné olomoucké chrámy i velké koncertní sály

Červenec patří v Olomouci barokní hudbě. Letošní ročník festivalu nabídne celkem osm unikátních projektů, které zazní v novodobých premiérách. Návštěvníkům se představí soubory Musica figuralis, Societas Incognitorum a frekventanti varhanních kurzů Mekka varhaníků. Nově návštěvníci shlédnou vystoupení pražského souboru Concerto Aventino či duchovní koncert v produkci Studio Volantes. Festival se koná za podpory města Olomouce.

Olomoucké barokní slavnosti | Foto: Panda Foto

I letos festival zahájí zahraniční interpreti, diváci tak budou mít jedinečnou možnost shlédnout českou premiéru projektu v podání renomovaných souborů Solamente Naturali ze Slovenska a Barokksolistene z Norska. Program se uskuteční v sálech a kostelích v Olomouci, a to nejen v tradičních prostorách, jako je Slavnostní dvorana Arcibiskupského paláce, Slavnostní sál Klášterního Hradiska, Freskový sál ZŠ Komenium či katedrála sv. Václava, nově pořadatelé uvedou festivalový program také v Křížové chodbě Zdíkova paláce, kostele sv. Michala nebo v kostele sv. Vavřince ve Štěpánově u Olomouce.

K vrcholům letošní dramaturgie lze právem zařadit koncerty souborů Musica figuralis a Societas Incognitorum, které představí zapomenuté hudební umění dómských kapelníků. „Koncert Pocta Josephu Puschmannovi 2 představí v novodobých premiérách symfonie a violový koncert v podání Musica figuralis pod vedením Marka Čermáka, jako sólista na violu se představí Martin Stupka,” říká Karel Valenta, manažer festivalu.

Jedenáctý ročník festivalu Olomoucké barokní slavnosti v letošním roce návštěvníkům představí pouze koncertní program. “S ohledem na těžkou situaci v oblasti financování jsme se rozhodli v letošním ročníku operní řadu zrušit. Rapidní nárůst nákladů na náročná operní představení by už byl pro diváky finančně neúnosný,” vysvětluje opatření Karel Valenta.

Z programové nabídky organizátoři návštěvníky zvou také na zahajovací koncert One Music, který odstartuje festival formou unikátní improvizace dvou barokních souborů Solamente Naturali (SK) a Barokksolistene (NOR), komorní koncert Renesanční jazz v podání Pacora Trio a Societas Incognitorum, soubor Concerto Aventino letos nabídne koncert Varie Sonate.

Více informací na www.baroknislavnosti.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty